El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el convergent Josep Maria Tost, ha assegurat que Can Balasc no serà el futur abocador metropolità un cop tanqui el de Coll Cardús. Així ho ha manifestat durant una visita a la ciutat per tal d’aclarir als diferents mitjans de comunicació diferents qüestions relacionades amb els abocadors de Can Carreras i Can Balasc i davant la creixent sensibilització i oposició ciutadana entorn a aquest tema.
“El govern ho té claríssim. Can Balasc només serà un dipòsit de residus industrials. No acollirà cap residu municipal, ni d’àmbit local ni metropolità”, ha afirmat Tost, qui ha negat “rotundament” que el govern s’hagi plantejat ni abans ni ara aquesta possibilitat. A més, ha apuntat que la normativa de residus prohibeix abocar residus municipals en instal·lacions privades com és el cas de Can Balasc, propietat de TMA Grupo Sánchez.
Pel que fa als moviments de terres que la plataforma Rubí sense abocadors i alguns grups polítics han denunciat que s’estan realitzant a Can Balasc, el director de l’Agència de Residus catalana ha responsabilitzat exclusivament a l’Ajuntament. “És l’Ajuntament qui ha de controlar les obres que es realitzen en el territori”, ha apuntat.
El màxim responsable de l’ARC sí que ha reconegut que s’està estudiant la possibilitat que la pedrera Berta, en terme municipal de Sant Cugat però a tocar de Rubí, pogués ser el futur abocador metropolità, tot i que ha apuntat que encara s’estan realitzant estudis tècnics i que alguns dels ajuntaments propers han presentat al•legacions i han fet pública la seva oposició. Malgrat tot, Tost ha afegit que la ubicació definitiva encara no se sap, ja que s’està negociant amb diversos municipis i que el més probable és que no es faci pública fins passades les eleccions municipals del 2015.
A Can Carreras \”entra el que toca\”
Respecte als suposats incompliments de TMA Grupo Sánchez a l’abocador de Can Carreras, Josep M. Tost ha assegurat que “entra el que toca” i que així ho demostra els controls periòdics que l’Agència realitza a l’abocador “on no s’ha trobat cap irregularitat”. En aquest sentit, ha justificat la presència de gavines a l’abocador, tot i ser un dipòsit de residus industrials, apuntant que algunes d’aquestes indústries, com ara les càrniques o les d’embotits, poden deixar restes orgàniques en els seus residus, tot i que segons Tost, la presència és mínima.
Pel que fa a l’abocament de residus sanitaris, fet denunciat públicament per Alternativa Ciutadana de Rubí, Tost ha apuntat que TMA té una planta de tractament de residus sanitaris a Terrassa i que un cop tractats allà ja es poden considerar residus industrials.
També ha assegurat que s’han realitzat controls esporàdics del número de camions que entren a Can Carreras i que, en aquest cas, tampoc s’ha trobat “cap flux incontrolat”, com denuncien els veïns de les urbanitzacions i la plataforma Rubí sense abocadors. Finalment, Tost ha donat un any de vida com a molt a Can Carreras, ja que considera que l’abocador està en la seva fase final.
Per la seva banda, la portaveu de Convergència i Unió (CiU), Núria Climent, ha recordat que hi ha un munt de sentències judicials que donen la raó a TMA Grupo Sánchez en la seva intenció d’obrir a Can Balasc un abocador de residus industrials, per aquest motiu ha reiterat que cal entendre el Pla Especial Urbanístic de Can Balasc i Can Carreras com una oportunitat per controlar al màxim que es compleix la normativa.