Una trentena d’entitats, de diferents àmbits de la societat civil, sindicats, partits polítics i l’Ajuntament han participat en les actes previstos per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, que enguany ha estat marcada per la defensa del dret a decidir. L’acte principal va ser l’ofrena floral que va tenir lloc, com és tradicional, al monòlit Dempeus, creat per l’artista rubinenca Pepa de Haro i situat a la plaça 11 de Setembre.
Unes 400 persones, segons càlculs de la Policia Local, es van apropar a la celebració. Cap a les 11 del matí va iniciar-se l’ofrena floral, en la qual hi van prendre part per primera vegada agrupacions com la de Podemos-Rubí o la de la Junta d’Adjudicataris del Mercat Municipal i en la qual hi va haver absències com la del Partit Popular, que no va estar representat ni tan sols en l’ofrena institucional.
La majoria de les intervencions van mantenir un nexe comú: la defensa del dret a decidir i de la consulta del 9N. Ivette Oronich, de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), va assenyalar que aquesta Diada era “crucial per deixar clara un cop més la nostra postura com a poble i donar una última empenta cap a la celebració del referèndum que ens ha de portar a la llibertat nacional.
Per la seva banda, Vicenç Rabadán, membre d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), va destacar l’origen municipalista de l’onada del sobiranisme i va apuntar que “l’extensió a Catalunya de l’organització popular és la nostra garantia d’èxit perquè el futur no es decideix exclusivament amb les eleccions dels càrrecs polítics, com els partits tradicionals ens volen fer creure, sinó amb la força de voluntat i la participació de la gent i la consulta del 9N n’és una prova”.
Des d’ICV-EUiA també es va defensar la consulta: “No hi ha raons per no poder votar. Tenim una data, un marc legal i democràtic, una pregunta amb ampli recolzament social i polític que permet a la ciutadania expressar-se”, va apuntar Francesc Hinojosa, d’ICV, qui també va criticar que “només les actituds antidemocràtiques del govern de Mariano Rajoy i d’un conjunt d’institucions estatals que fan una lectura centralista de la Constitució poden intentar aturar la consulta”.
Tant ERC com CiU van recordar que els fets de 1714 que van suposar la pèrdua de les llibertats de Catalunya i van ressaltar que després de 300 anys de resistència ara “generacions senceres reclamen la llibertat i la tindrem”, en paraules d’Arés Tubau d’ERC. Per al convergent Víctor Puig, el proper 9N serà una nova gran victòria “davant els arguments de la por, davant les amenaces, davant aquells que no han volgut escoltar durant tants anys les propostes sinceres que hem fet com a catalans per trobar una solució”.
Les diverses intervencions d’entitats i partits van cloure amb el parlament de l’alcaldessa, Carme García, com a màxima representant de l’Ajuntament. García va recordar que “Catalunya es defineix per l’heterogeneïtat dels seus pobles i ciutats” i va reclamar “la lluita per la llibertat i la justícia social des del respecte per la diversitat civil”.
Durant l’acte, es va poder sentir diverses vegades el Cant dels Segadors, així com l’Escola de Sardanes Flor de Neu va ballar una sardana d’exhibició, Castellers de Rubí van fer un pilar i es va oferir una audició de sardanes organitzada pel Foment de la Sardana.
Escridassada de la PAH
Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) van assistir a l’acte amb pancartes diverses, a favor d’un habitatge digne per a tots i més lloguer social, contra els talls de subministraments en habitatges ocupats, contra les retallades o a favor “d’aturar l’estafa elèctrica. També hi va haver pancartes en relació les presumptes dietes il•legals de la Federació de Municipis de Catalunya pels quals s’està investigant l’alcaldessa i una quarantena d’edils més. Els membres de la PAH van escridassar i xiular Carme García durant la seva intervenció i van demanar la seva dimissió.
Prediada
El dia abans de la Diada, ?’mnium Rubí i de la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van organitzar la Prediada, que va arrencar amb una marxa amb 350 torxes que va arrencar de la plaça Onze de Setembre i va finalitzar a la plaça del Doctor Guardiet. En aquest espai, va tenir lloc un dels moments àlgids de la celebració amb el lliurament per part d’una vintena d’entitats i de diversos regidors del seu compromís amb la consulta del 9N, en un acte presentat pel periodista rubinenc Jordi Margarit. La celebració va finalitzar amb un sopar popular i dos concerts de música que van animar la nit fins la matinada.