L’any 1915 un grup de germanes carmelites de Sant Josep, a instàncies de l’industrial rubinenc Joan Bertrand, es van instal·lar a la plaça Marquès de Barberà del poble de Rubí. Des d’aleshores la història de la comunitat de religioses ha estat vinculada a la localitat rubinenca a través de la seva escola, que ha anat canviant d’ubicació fins instal·lar-se definitivament al carrer Sant Sebastià. Primer va ser només un centre que acollia els fills menors de 8 anys de les dones que treballaven a la indústria rubinenca i els oferien una educació molt bàsica. Amb el pas dels anys, el col·legi es va anar ampliant. Al 1962, després de la rierada del 25 de setembre, el magatzem de l’escola va servir per guardar material que va arribar de totes parts d’Espanya i que posteriorment les monges van repartir entre els necessitats. A partir d’aquesta data, l’escola es va ampliar encara més per donar cabuda als fills dels immigrants que van arribar en massa durant aquella dècada. Actualment, el Regina Carmeli ofereix educació primària, secundària i formació professional de grau mitjà.
Han passat ja 100 anys des que les primeres monges carmelites van arribar a Rubí, i per això l’escola vol celebrar durant tot l’any l’efemèride. L’acte inaugural va ser divendres al vespre a La Sala, un esdeveniment que va comptar amb la presència de Carme García, alcaldessa de Rubí; Miquel García, director general de Centres Concertats i Privats de la Generalitat; Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat; Carme Vigués, subdirectora dels Serveis Territorials de la comarca, i la reverenda mare Ascensión Ortega, mare general de les Germanes Carmelites de Sant Josep, a més de la directora del centre educatiu, la germana Melchora Quintana.
Durant els parlaments, Carme García va lloar la feina del Regina Carmeli, molt arrelada a Rubí i va destacar que “la gent que ha passat per aquesta escola recorda sobretot l’estima cap als companys i cap a les germanes”, i va afegir que “és una bona escola, un centre educatiu que aposta de forma decidida per Rubí”. Per la seva banda, la reverenda mare Ascensión Ortega va agrair el fet que “la comunitat religiosa sempre ha estat ben acollida pels rubinencs”.
Després dels parlaments es va donar inici a l’acte, que va comptar amb actuacions musicals, un documental que repassa els 100 anys del col·legi a la ciutat, una actuació de l’Esbart Dansaire de Rubí i el lliurament de premis dels concursos vinculats al centenari. A més, es va interpretar l’himne del Regina Carmeli, ‘Som Regina’, i l’acte va concloure amb la interpretació de la cançó ‘Como tú’.
Aquesta és una de les cançons que també es va poder escoltar en la segona activitat de commemoració del centenari, que va ser l’endemà, dissabte a la tarda, al mateix escenari, La Sala. El musical ‘Como tú Rosa’, que també té la seva versió en CD, disponible a iTunes i a l’escola, va ser un homenatge a la mare Rosa Ojeda i Creus, qui va fundar a principis del segle XX la Institució de les Germanes Carmelites de Sant Josep. El musical, que va comptar també amb representacions teatralitzades per part d’exalumnes i professors del centre, va ser un recorregut per la vida i obra de la mare fundadora de la comunitat religiosa.
Després d’aquesta arrencada del centenari del Regina Carmeli, hi ha previstos gairebé una vintena d’actes fins a l’octubre vinent, entre els quals hi ha concerts de l’Obrador Coral i de Gospel Vallès, i una trobada d’exalumnes a l’abril.