Des que va començar la crisi econòmica al 2009 el nombre de persones que no arriben a final de mes ha anat augmentant a mesura que la situació de les economies domèstiques s’ha anat agreujant. La finalització de les prestacions d’atur, els problemes per pagar l’habitatge o els serveis bàsics com la llum, el gas i l’aigua ha portat a moltes famílies a una situació de pobresa que requereix d’ajudes per part de les entitats del tercer sector. Segons explica la regidora de Serveis Socials, Belén Meneses, “el nombre d’usuaris dels Serveis Socials de l’Ajuntament no ha augmentat però sí que és cert que les persones arriben en una situació més precària, amb més problemes”.
Una de les funcions d’aquest servei de l’Ajuntament consisteix en derivar a Càritas, Frater Nadal i ASAV aquelles persones més vulnerables que no es poden fer càrrec de la compra setmanal i que necessiten productes bàsics per alimentar-se. El nombre de rubinencs que requereixen d’aquestes ajudes és de 6.211 persones, mentre que fa dos anys era d’uns 4.850 ciutadans.
Es tracta d’un indicador que mostra que la situació social i econòmica de les famílies no millora, sinó al contrari. “Diuen que va a millor, però no ho veiem, no millora, la gent troba feina però no és suficient, els sous són tan baixos i els contractes tan precaris que la gent es veu obligada a continuar venint al Banc d’Aliments”, explica Jordi Ibiza, de Frater Nadal, una de les entitats que reparteix aliments, en coordinació amb Serveis Socials. Aquesta entitat assisteix a 2.780 persones, mentre que Càritas, l’altre gran entitat social de la ciutat, ofereix aliments a 3.281 persones.
La tercera entitat del Banc d’Aliments de Rubí és l’Associació Social d’Ajudes Veïnals de Rubí (ASAV), que té un model diferent. En el seu cas, en comptes de repartir lots d’aliments, són els propis usuaris els que trien els productes que necessiten. Eduardo Asensio, president de l’entitat, també afirma que hi ha més persones necessitades: “Hi ha persones que si paguen el lloguer i la llum, no mengen”, i destaca que hi hagut un augment de persones d’origen espanyol i sobretot de persones que tenen ingressos però que aquests són insuficients. ASAV cobreix part de les necessitats de 150 rubinencs.