Tecnologia de Medio Ambiente Grupo F. Sánchez S.L. (TMA), empresa que controla els abocadors de Can Carreras i Can Balasc, ha presentat aquest dilluns una querella criminal contra l’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el tinent d’alcalde Manuel Velasco per prevaricació i difamació, i ha demanat mesures cautelars contra el decret emès per alcaldia.
El conflicte entre l’Ajuntament i l’empresa es va tensar quan el dia 20 de gener el consistori va emetre un decret en què suspenia les obres de l’abocador de Can Balasc en considerar que no tenen llicència per fer els treballs. Però l’esclat definitiu entre les dues parts es va produir quan també el dilluns, el consistori va sol·licitar a un jutge la suspensió de les obres, després que l’empresa negués l’entrada dels agents de la Policia Local, i l’empresa va reaccionar interposant les querelles contra els representants del govern i el funcionari que va signar el decret.
Segons explica Manuel Velasco, l’únic que està fent l’Ajuntament “és fer complir la llei” i demanar la llicència d’obres, mentre que Andreu Sánchez, gerent de TMA assenyala que, segons la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 2012, aquest pas no és necessari, i l’únic requeriment és “sol·licitar una visita de comprovació, que ja s’ha demanat i que el consistori ha de fer abans del 24 de febrer perquè les obres estan acabades”.
És per aquest motiu que l’empresa ha denunciat els dos edils per prevaricació. En cas que el jutge donés la raó al consistori, TMA hauria de demanar la llicència d’obres. Però l’Ajuntament no pot concedir aquest permís fins el novembre perquè el setembre del 2014 el Ple va acordar suspendre les llicències en l’àmbit dins el qual es troba la finca. Una mesura que, apunta el regidor, podria ser prorrogable per un any mes.
Davant aquest panorama, el tinent d’alcalde creu que, en qualsevol cas, l\’obertura de l\’abocador no serà imminent: “Si es controla molt de prop que tot es faci com s’ha de fer, (…) trigarem molt a tenir un nou abocador, ja que encara que tingui llicència d’activitats, s’ha d’adaptar a la normativa urbanística i a la sectorial”.
Per la seva banda, el gerent de TMA es mostra molt sorprès per aquesta reacció de l’Ajuntament, ja que assegura que “fa un any que l’obra es fa i que l’Ajuntament ho sabia, perquè ha vingut aquí amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), quan diu que no sap res menteix”.
Sánchez, profundament disgustat amb l’administració pública, ha explicat que l’empresa es va gastar “molts diners per fer una Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc perquè ho va demanar la Generalitat de Catalunya amb el consens de l’Ajuntament” i que arran de la “pressió mediàtica” ha quedat suspès. L’alt càrrec directiu també critica que el consistori s’hagi tancat en banda i no respongui les peticions de l’empresa per reunir-se amb l’alcaldessa: “Hem estat dos anys i mig intentant parlar amb ella per consensuar i arribar a acords i no hi ha hagut manera” i afegeix que després que l’empresa li hagi presentat una querella sembla “una màrtir”.
A més, afegeix que TMA ha ofert a l’Ajuntament contraprestacions a la seva activitat, que defineix com a “no desitjada però un mal necessari”, com ara acollir les escombraries municipals amb un 50% de descompte, instal·lar un complex mediambiental o traslladar la seva seu a la ciutat.
Pel que fa a Can Carreras, Sánchez ha confirmat que “entren menys residus” perquè està arribant al final de la seva vida útil però que encara no ha reblat la cota, i ha afirmat que TMA no ha demanat cap ampliació a la Generalitat. En relació a aquest abocador, l’Ajuntament ha sol·licitat a la Generalitat que comprovi si l’abocador ha arribat al seu límit.