El rubinenc David Hoyos Arenas té 33 anys i fa més de 18 que va entrar en contacte amb el món del pa. Una professió que ha convertit en passió i que la setmana vinent el portarà a Madrid a disputar el Campionat d’Espanya de forners en representació de Catalunya, que se celebrarà en el marc del Saló Internacional Intersicop 2015. Hoyos explica que s’ha format durant tots aquests anys treballant a les millors empreses de l’estat espanyol, experiència que ha complementat amb la realització de diferents cursos per ampliar els seus coneixements. Fa un mes i mig que li van comunicar que havia estat seleccionat com a representant català al Campionat, des d’aquell moment, treballa en les creacions amb les quals intentarà aconseguir el títol.
– Quin tipus de prova haurà de fer?
– Hem de preparar un pa i unes postres típiques de la nostra comunitat, sis panets diferents de creació pròpia, algun treball de croissanteria i una peça artística que representi a la comunitat com un edifici, un símbol o un personatge.
– Ens pot avançar alguna de les seves propostes?
– El pa serà el pa de pagès, elaborat amb farines baixes en gluten i sense cap tipus d’additius, tot natural, mentre que les postres serà una crema catalana tradicional però amb algunes herbes aromàtiques.
– Suposo que es valorarà l’aportació personal a cada creació.
– Sí, és important conjugar la tradició amb algun toc innovador propi.
– Quin tipus de panets pensa presentar?
– Faré panets que no són per acompanyar un àpat, sinó que són en si el plat principal. Per exemple, un panet de pebrot caramel·litzat i anous. És un panet que és el menjar i que es pot acompanyar amb una mica de formatge… O un panet de vi negre, olives i llavors de ‘chia’, que tenen 200 vegades més d’Omega 3 que el salmó noruec.
– I la peça artística, en què s’inspirarà?
– En el drac de Sant Jordi. Faré una recreació d’un drac amb peces de pa unides per goma natural.
– És important que tot sigui sense additius?
– Sí, tot és natural, sense additius, amb reposos llargs, farines saludables… per sort cada cop hi ha més conscienciació de la necessitat de prendre productes saludables.
– El pa d’abans era millor que el d’ara?
– Això és una llegenda urbana… abans hi havia poc i es venia només als forns. Ara hi ha tantes varietats i llocs de venda que costa trobar. Però ara hi ha pa excel·lent. I a Rubí, cal dir-ho, hi ha molt bon pa i molts bons forners.
– Quines diferències es trobarà entre els forners d’altres comunitats?
– Sempre s’ha dit que el millor pa es feia a Galícia, tot i que això no vol dir que siguin els millors forners… al sud de la península, s’acostuma a fer un pa més sec, compacte, amb poca hidratació, més blanc, com el de màquina. Al nord, apostem per un pa més hidratat, amb miga més esponjosa i alveolada i crosta cruixent.-
– Espera guanyar?
– Espero emportar-me el títol cap a casa, tot i que sóc conscient que el nivell és molt alt, ja que hi ha, per exemple, el representant andalús que és campió del món en la modalitat de pizza. En tot cas, els quatre finalistes formaran l’equip nacional que representarà Espanya al campionat europeu que es disputarà a l’agost a Itàlia i espero formar-ne part.