L’Ajuntament, en coŀlaboració amb diverses entitats, ciutadans i comerços de la ciutat, ha organitzat tot un seguit d’activitats del 22 al 27 d’abril per celebrar per segon any el Dia de la Terra.
‘La masia, una herència identitària de la ciutat’ és la conferència que encetarà les activitats del Dia de la Terra el dimecres 22 d’abril a les 19 hores al Museu Etnogràfic Vallhonrat. La xerrada, que impartirà l’historiador Lluís García, està organitzada pel Grup de Coŀlaboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs (GCMR-CER). Tot seguit tindrà lloc el lliurament del premi Sant Jordi als fotògrafs Ignasi Marroyo i Josep Maria Roset per la seva tasca. També s’inaugurarà la mostra ‘Masies de Rubí’, una col·lecció d’aquareŀles de Maria Carbonell, que es podrà veure al Museu Vallhonrat fins al 29 d’abril.
El divendres 24 d’abril es durà a terme un Taller d’horticultura ecològica i l’ECOtaller en clau de RE de Construcció d’un hort urbà ─aquest últim organitzat pel rubinenc Jaume Rovira─, a partir de les 18.30 hores al Celler.
Fira del Dia de la Terra
El dissabte 25 d’abril, entre les 10 i les 14 hores, Rubí acollirà la 2a edició de la Fira del Dia de la Terra. Enguany s’habilitaran quatre espais diferenciats. A l’Espai comerç sostenible, al passeig de Francesc Macià, els comerços i restaurants ecològics de Rubí mostraran els seus productes, juntament amb el Mercat Ecològic del Vallès. També es donarà a conèixer el projecte ‘Comerç sostenible’ i s’oferirà un tastet d’una fideuà cuinada amb energia solar.
La plaça del Doctor Guardiet serà l’escenari de l’Espai rural. En aquest punt, s’ubicarà un FotoCol organitzat pel Grup Fotogràfic ‘El Gra’ i la Societat Sant Antoni Abat sobre la pagesia; una mostra de maquinària agrícola, l’activitat ‘L’aventura dels residus’, un taller de dibuix infantil i una exposició a càrrec dels Caçadors de Trastets i El Taller. L’Esbart Dansaire oferirà la iniciativa ‘Ballar de peus a terra’ i es podrà participar en la proposta ‘Puja’t al carro de Sant Antoni’.
L’Espai horticultura, a la plaça de Catalunya, acollirà l’activitat ‘Cuina amb excedents de l’hort’; una mostra de productors agrícoles locals; la presentació de la iniciativa Horts Can Feliu, promoguda per l’Associació d’Aturats de Rubí, i la mostra ‘Fes rutllar el cicle de la matèria orgànica’.
A l’Espai entitats i projectes, que també estarà al passeig de Francesc Macià, s’ha programat un taller infantil de cocteleria amb plantes aromàtiques, organitzat per Campos Estela; una sessió de contacontes, amb la Cooperativa Germinal; el projecte de reciclatge d’oli usat Rubiclac, de l’AMPA del CEE Ca n’Oriol; un punt d’informació sobre els abocadors de la ciutat i visites guiades al Museu Vallhonrat. A més, es podrà participar en el sorteig d’una cistella amb productes agrícoles locals en el marc de les exposicions ‘La mirada rural’ i ‘Ensenya’ns el teu hort’. Per participar, cal enviar fotografies de l’hort o d’un paisatge rural de Rubí a [email protected].
Finalment, el diumenge es farà una jornada de neteja de l’entorn, organitzada pels Caçadors de Trastets, una nova presentació d’Horts Can Feliu i una visita a les masies. També es durà a terme la iniciativa ‘Art natura’ al Bosc de Can Feliu, una intervenció artística amb residus al medi natural organitzada per artistes locals Sandra; així com el taller ‘Pintura del medi natural’ a la Masia de Can Xercavins.