El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va aprovar el cartipàs municipal en el Ple extraordinari que va tenir lloc dimecres a la tarda i que tenia com a objectiu establir l’organització i el funcionament dels òrgans de govern i l’administració local. Ho van fer principalment gràcies al suport de Ciutadans (C’s), Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP). Els populars van donar suport a la designació d’assessors i es van abstenir en el punt dels alts càrrecs.
A banda de donar compte de les responsabilitats polítiques dels sis regidors socialistes, es va aprovar l’estructura tècnica. Així, el Ple va donar llum verda a la creació de 4 directius per àrea i un gerent, que són de lliure designació. L’Àrea de Serveis Territorials serà dirigida per Josep Milà, la de Serveis Centrals per Rosa Aranda, la de Desenvolupament Econòmic per Jordi Núñez i la de Serveis a les Persones per Carles Alastuey i cadascun dels alts càrrecs tindrà un sou de 60.000 euros a l’any. Mentre que el càrrec de gerent, que passa a ser José Luis Ariño, cobrarà menys que en l’anterior mandat: 70.000 euros anuals.
“Quatre dels cinc són treballadors de la plantilla municipal”, va explicar Maria Mas, que va recordar que posteriorment es farà un procés de selecció, però que de moment s’ocupen temporalment, ja que el que cal “és començar a treballar”.
En aquest punt, l’equip de govern no ha rebut el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ni Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), però si de C’s i CiU, mentre que el PP i Veïns per Rubí (VR) es van abstenir. Jonatan Cobo, del PP, va argumentar que “amb 6 regidors calen els alts càrrecs, però no controlin el procés de selecció”.
Arés Tubau, d’ERC, va afirmar que “al final acaben sent 8 càrrecs de confiança a dit”, i va instar el PSC a mirar de qui rebia el suport: “Vostès estan aprovant el cartipàs amb C’s, CiU i el PP”. El portaveu d’ICV, Ramon Capolat, per la seva banda, es va mostrar d’acord amb l’estructura tècnica, “però no amb els nomenaments a dit, perquè no s’esperen al procés de selecció?”, mentre que Mireia Gascón, de l’AUP, va demanar al PSC que no faci “un procés de selecció a mida per aquests càrrecs, ha de ser transparent”.
D’altra banda, en la sessió es va aprovar la congelació de les retribucions amb els vots en contra de l’AUP i l’abstenció d’ICV i VR. Així, l’alcaldessa seguirà cobrant 55.000 euros anuals, els regidors de govern 50.400 euros a l’any i els portaveus, 32.000 euros. Per a la resta de regidors, es preveu un sou de 1.363 euros per cada ple.
El govern tindrà tres assessors
En relació als assessors, va quedar establert que l’equip de govern, format per 6 regidors, tindrà a càrrec seu tres assessors de govern, amb un sou anual de 39.000 euros, i que els grups de l’oposició tindran l’opció de tenir un assessor de grup municipal, amb un sou anual de 15.000 euros a l’any. En el darrer mandat el nombre de càrrecs de confiança era de 5, dels quals 4 cobraven un sou de 39.000 euros anuals, i el cinquè, més de 70.000 euros.
Aquest punt va ser aprovat pel PSC, C’s, CiU i el PP. En canvi, van votar en contra la resta de partits d’esquerres del Ple: ERC, l’AUP, ICV i VR.
Maria Mas, portaveu del PSC, va qualificar “d’imprescindibles” els tres assessors del govern “per fer les tasques de gestió i atenció directa” i va afegir que “és fàcil criminalitzar la figura de l’assessor polític, però cal ser responsables”.
Per la seva banda, C’s va justificar el vot favorable a través del seu portaveu, José Abadías: “Amb una ciutat de 75.000 habitants no es pot governar sense ajuda”, i va afegir que la resta és fer “demagògia”.
Pel que fa als grups municipals que van votar en contra, Arés Tubau, portaveu d’ERC, va afirmar que els plantejaments del seu partit en aquesta qüestió “han evolucionat” i que no és una qüestió “estètica”, responent a Víctor Puig, portaveu de CiU, que va titllar l’actitud d’Esquerra “d’hipòcrita”, recordant que fa 2 anys, quan estaven al govern, tenien dos assessors de govern.
Per part de l’AUP, Jordi Muntan, portaveu de la formació, va explicar que “Alternativa sempre havia estat en contra i l’AUP segueix aquest camí”. L’ecosocialista Ramon Capolat va aclarir que “Iniciativa ha canviat la seva posició, cal fer les coses d’una altra manera, els càrrecs a dit no haurien d’existir”.
Per últim, el regidor de VR, Antoni García, considera que “els assessors haurien d’anar lligats a projectes concrets, i no per a tot el mandat”.