“Veure el teu fill desmaiat a terra i suant profusament, tant de temps i sense que arribés una ambulància és el pitjor del món. Això no hauria de passar i no es pot repetir”. Així explica Maria Romero, veïna de Ca n’Oriol, com va viure l’angoixant espera d’una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques que va soŀlicitar repetidament la nit del dilluns 29 de juny.
Maria apunta que el seu fill, de 35 anys, havia estat tot el dia fent mudances, ja que aquell mateix dia iniciava la convivència amb la seva parella en un pis situat al carrer Sevilla, a La Serreta. El jove es va començar a sentir malament al voltant de les 22 hores, amb mal de cap, es va prendre una aspirina i quan es dirigia al llit, va caure a terra desmaiat. La seva parella va decidir avisar en aquell instant al 112 soŀlicitant una ambulància i va alertar la mare del jove.
Segons relata aquesta veïna, coneguda a la ciutat per ser l’actual presidenta de la Coordinadora de Entidades Culturales Andaluzas de Rubí (CECAR), quan va arribar es va trobar el fill a terra, que suava abundantment, continuava sense poder moure’s i havia començat a vomitar. “Semblava que no respirava, vaig pensar que es moria”, apunta Maria.
Cinc trucades al 112
“Fins a cinc vegades vam trucar al 112 alertant que era una emergència i que estava molt greu, també vam trucar a la Policia Local i la meva néta, neboda del malalt, es va dirigir a la Mútua, on hi havia dues ambulàncies i on li van dir que havia de trucar al 112”, recorda Maria, qui afegeix que “l’ambulància va trigar uns 45 minuts a arribar, de fet va arribar abans una altra filla meva que viu a Esparreguera que aquesta”.
La família denuncia que, davant les trucades al 112, la persona que atenia aquest servei els va demanar “que deixéssim de molestar perquè ja havíem fet cinc trucades des d’aquest número”.
Durant aquests 45 minuts, Maria va estar posant tovalloles mullades en aigua al fill i assegura que quan finalment els sanitaris van arribar es van sorprendre de trobar el malalt en l’estat en què es trobava. “Ens van dir que només tenien constància que el jove tenia mal de cap”, apunta.
Ràpidament va ser traslladat a l’Hospital Mútua de Terrassa on li van diagnosticar un cop de calor i una greu deshidratació que havia afectat diversos òrgans, especialment els ronyons. Maria mostra l’informe d’urgències on es llegeix “impressiona el mal estat general” del pacient en el moment de l’ingrés. Tot i que va ser donat d’alta hospitalària l’endemà, el jove continua sota vigilància mèdica.
“El meu fill és viu de miracle, ha salvat la vida pels pèls”, apunta Maria, qui considera que tot plegat ha estat una negligència del servei 112 i del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).
Diari de Rubí ha contactat amb el SEM, que no ha volgut fer declaracions ni facilitar el registre del servei i que ha remès a aquesta família rubinenca al servei d’atenció a l’usuari.