El consistori continua amb la seva batalla per frenar l’obertura de l’abocador de Can Balasc. Fa tot just un any, a petició d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), es va aprovar al Ple començar a treballar per redactar un Pla d’extractives per regular les activitats d’aquest tipus, un fet que va comportar la suspensió de les llicències durant 12 mesos. Un any després, el Pla ha quedat aprovat. Això suposa 12 mesos més de suspensió de llicències urbanístiques en els àmbits on el pla té incidència, com ara els terrenys de Can Balasc.
La fórmula, de moment, serveix per guanyar temps i evitar que s’obri de forma immediata l’abocador de Can Balasc. Paral·lelament, la plataforma Rubí sense abocadors i el mateix consistori continuen fent pressió per tal que tanqui l’abocador de Can Carreras, del mateix grup empresarial que el gestor de Can Balasc.
Tot i això, un cop s’aixequi la suspensió de llicències, el consistori estarà obligat per una sentència judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a atorgar-li una llicència de dipòsit controlat de residus de classe 2 amb restriccions.
Més enllà dels impediments a Can Balasc, el Pla servirà per regular en el futur les extractives que actualment estan en funcionament a Rubí i que podrien acabar sent abocadors, així com altres terrenys que es puguin convertir en extractives.
Així, el Pla recentment aprovat en Junta de Portaveus estableix el marc normatiu per a la concessió de noves llicències urbanístiques municipals relatives a usos extractius o dipòsits controlats, les ampliacions de les llicències, el control de les explotacions i el seu tancament, així com la restauració final.
La regulació incorpora mesures per reduir les molèsties derivades de l’explotació, limitacions i terminis de caducitats de les instal·lacions per evitar que estiguin aturades de forma indefinida, i previsions sobre la qualitat i els terminis de restauració.
Els abocadors, a 1 km de qualsevol nucli habitat
Els abocadors només podran establir-se si ha existit una activitat extractiva prèvia. I s’imposen distàncies mínimes per a les activitats extractives de 300 metres de qualsevol nucli de població i a 1.000 metres d’equipaments o centres vulnerables, com ara escoles, hospitals o residències.
Els dipòsits de classe 1 hauran de respectar una distància mínima de 500 metres, mentre els de classe 2 i 3 hauran d’estar a més de 1.000 metres de qualsevol nucli de població. També s’imposen restriccions de trànsit. Aquest pla no afectarà les extractives ni abocadors actuals, sinó que la reglamentació serà vigent per a noves autoritzacions.