La rubinenca Neus Català compleix avui un segle de vida. Nascuda el 6 d’octubre de 1915 als Guiamets, un petit poble d’El Priorat, s’ha convertit des del seu retorn a Catalunya a finals dels anys 70 en un símbol de la lluita antifeixista i de supervivència a l’holocaust nazi.
Català es va afiliar des de ben jove a les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i col•laborà fent tasques d’infermeria a la rereguarda. Amb la derrota a la Guerra Civil de les tropes republicanes el 1936, amb 21 anys, va creuar la frontera rumb a l’exili i es va enrolar en la resistència francesa contra les forces alemanyes en la Segona Guerra Mundial.
A França, la van detenir amb el seu marit el 1943 i un any més tard va ser deportada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, on era obligada a treballar en una fàbrica d’armament. Els experts calculen que en aquest camp, exclusivament femení, van trobar la mort al voltant de 92.000 persones. Neus Català, però, va sortir viva de l’infern nazi després de l’alliberament del camp per part de l’exèrcit rus a l’abril del 1945.
Després de ser alliberada va anar a viure a una població propera a París, fundà l’Amical de Ravensbrück i va mirar de refer la seva vida ja que el seu marit no va sobreviure als camps de concentració alemanys.
No va ser fins a la caiguda del règim franquista que Neus Català va poder tornar a Catalunya, al 1978, i va decidir instal•lar-se amb la seva família a Rubí. A Rubí, s’hi va estar més de 20 anys, fins que degut a la seva delicada salut va decidir tornar a la seva població natal, Els Guiamets.
Des de la seva tornada, Neus Català és militant d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). La Generalitat dedica el 2015 a la seva figura i fa uns mesos li va entregar la Medalla d’Or de la Generalitat. Ja al 2005 havia estat distingida amb la Creu de Sant Jordi i al 2006 va ser nomenada Catalana de l’Any.