L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha presentat un conjunt d’al·legacions al Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20), promogut per la Generalitat de Catalunya. Les al·legacions de la coalició rubinenca s’han realitzat a partir de les elaborades pel Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i les de la Plataforma Rubí Sense Abocadors.
Segons l’AUP, el Precat20 neix de criteris que apunten la necessitat d’un nou model de gestió dels residus a Catalunya, que avanci en la prevenció i l’aprofitament dels recursos. L’Alternativa d’Unitat Popular considera, però, que aquest discurs no es plasma en el Programa, que queda buit d’instruments i de concreció sobre els canvis necessaris de sistemes de recollida i de gestió, d’infraestructures ecoeficients i en els canvis normatius necessaris per fer el canvi de model.
La formació coincideix que cal un nou model de producció, consum i gestió dels residus i un canvi de marc normatiu i proposa reorientar el model vigent i promoure la prevenció i l’aprofitament dels residus com a recursos.
En aquest sentit, les al·legacions giren sobre sis àmbits que haurien de ser prioritaris en el Precat20. Entre aquests, el nou Pla hauria de fomentar la reducció de la fracció resta, augmentant els cànons per aquesta, de manera que als ajuntaments els surti a compte promoure la recollida de la fracció orgànica i impulsar el sistema de retorn d’envasos.
També defensen respectar la singularitat de cada àmbit o territori, amb el seu model econòmic concret, ja que, davant el comportament desigual en les polítiques entorn els residus, es requereixen estratègies diferents. Així, des de l’AUP proposen que el Precat 20 es basi en la zonificació establerta al Pla Territorial General de Catalunya i que formuli objectius específics per cada territori.
Pel que fa al tema dels abocadors, l’AUP demana que sigui l’administració qui determini al Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2020 (PINFRECAT) l’emplaçament de futurs dipòsits controlats classe II, segons els criteris de generació de residus i que no es deixi al sector privat aquesta planificació.
A més, proposen la incorporació d’un apartat específic en matèria d’olors que reculli les recomanacions de la guia de les plantes de compostatge i que aquestes recomanacions passin a ser d’obligat compliment.