L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha publicat l’informe ‘El preu de l’aigua a Catalunya’, un estudi segons el qual els rubinencs paguen 2,19 euros/m3 per un consum de 12 m3 al mes.
L’estudi s’ha fet analitzant els municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca catalanes i ha donat com a resultat a Catalunya una mitjana de 2,447 euros/m3. Els preus són significativament més alts a l’àrea metropolitana respecte a les àrees rurals.
Tenint en compte la mitjana, els rubinencs paguen per l’aigua de l’aixeta menys que la mitjana dels catalans. En canvi, Sant Cugat està per sobre d’aquesta xifra amb un preu de 2,45 euros/m3, principalment perquè la taxa de clavegueram és més alta.
Tant a Rubí com a Sant Cugat és Sorea l’empresa encarregada de la gestió de l’aigua. De fet, la companyia, amb la qual l’Ajuntament de Rubí està tenint moltes dificultats perquè realitzi les inversions previstes, forma part del grup Agbar, que gestiona el servei d’aigua del 45% dels municipis catalans.
Tot i que Rubí té un preu de l’aigua inferior a la mitjana catalana, les dues grans ciutats de la comarca paguen menys per l’aigua que la nostra ciutat. Tant Terrassa com Sabadell, on gestiona el servei d’aigua una empresa local, tenen un preu d’1,91 euros/m3. Això és deu principalment perquè cap dels dos municipis inclou la taxa del clavegueram dins el rebut de l’aigua.
En els extrems se situen Cerdanyola i Montcada i Reixac, els dos municipis que més paguen de la comarca (2,5 euros/m3); i Santa Perpètua de Mogoda, el que menys (1,3 euros/m3).
Com a curiositat, el municipi català on l’aigua és més cara és Piera (3,34 euros/m3), mentre que a Vielha és on és més barata (0,77 euros/m3). A Barcelona costa 2,655 euros/m3.