Alguns ciutadans han denunciat l’aparició de bosses amb aliments en bon estat, que provenen de la repartició d’aliments que fan les entitats rubinenques per a aquelles famílies més necessitades, al costat de les escombraries. Durant els últims mesos, el fenomen s’ha fet visible en diferents barris de la ciutat.
Càritas, Fraternadal i ASAV, les tres entitats que s’encarreguen del repartiment d’aliments a Rubí, afirmen que no han vist mai una persona llençant bosses de menjar a les escombraries, però reconeixen que estan informats al respecte. “No ho veiem perquè qui fa aquesta barbaritat, mai llença els aliments a prop del seu punt de repartiment d’aliments, sigui Càritas o Fraternadal, però sabem que això succeeix”, explica el responsable de Fraternadal, Jordi Ibiza. Per aquest motiu, han coŀlocat cartells informatius a les portes de les entitats per evitar que això passi.
La forma de repartir aliments de totes tres associacions és diferent. En el cas d’ASAV, aquesta proporciona vals bescanviables a les famílies perquè agafin els productes en funció de les seves necessitats. En canvi, Càritas i Fraternadal reparteixen lots d’aliments tancats, sense tenir en compte les particularitats de les persones que els reben, com poden ser aŀlèrgies o intoleràncies, entre altres.
Els llegums i l’arròs són dos dels aliments que s’han trobat als contenidors. Jordi Ibiza relaciona aquest fet amb la pobresa energètica existent en aquests moments, ja que es necessita un consum d’electricitat o gas més elevat per poder cuinar aquests àpats.
En un període concret, els raviolis van ser un altre dels aliments llençats. La treballadora social de Càritas Rubí, Sagrario Palomino, considera que el motiu ha estat la sobreabundància de l’oferta d’aquest aliment, el que va obligar als usuaris a menjar-ne molts dies durant moltes setmanes. Fer lots personalitzats seria una solució, segons Palomino: “Seria ideal repartir aliments amb vals bescanviables, però actualment pels recursos i l’espai disponible no és possible fer-ho”.
Renunciar als productes
Tot i això, aquestes dues organitzacions insisteixen que les persones poden decidir si no volen endur-se algun aliment i en cap cas això els faria perdre el dret a continuar rebent els lots. Sagrario Palomino es mostra molt contundent: “Els usuaris poden renunciar a algun aliment. En canvi, si trobem a algú tirant el menjar sí que suposarà el final del recurs”.
També és possible canviar el producte que no necessiten per un altre, si hi ha disponibilitat, com explica Jordi Ibiza. A més, les entitats han ubicat contenidors a la porta dels seus locals, perquè la gent dipositi allà els aliments que no necessiti, i així evitar que aquests productes acabin a les escombraries, tal com explica el president d’ASAV, Eduard Asensio.
Més enllà d’aquestes mesures, però, cal tenir en compte que les persones que acudeixen al repartiment d’aliments estan passant per un moment difícil. De fet, totes tres associacions coincideixen en afirmar que en els darrers anys ha augmentat considerablement el nombre de persones usuàries. A Rubí, hi ha aproximadament unes 6.000 persones que reben aliments per la seva situació extrema. Tots ells han de justificar i demostrar la manca de recursos i la seva situació es revisa periòdicament per si hi ha canvis.