Una cinquantena d’experts del sector de l’arquitectura i l’urbanisme s’han donat cita a Rubí per participar en una jornada sobre el futur del disseny i la construcció de les ciutats. Sota el nom ‘La ciutat per viure. Repensant els espais de la vida quotidiana’, la trobada tenia com a objectiu introduir en el disseny i la construcció d’espais conceptes com la perspectiva de gènere i la igualtat per aconseguir municipis inclusius, accessibles i amables.
La jornada, que va tenir lloc dijous de la setmana passada a l’edifici Rubí+D, era una proposta que formava part del Congrés d’Arquitectura 2016, organitzat pel Col·legi d’Arquitectura de Catalunya (COAC) amb l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament de Rubí.
La reflexió dels diferents professionals va posar de manifest que, si se situen les persones al centre de la planificació urbanística, es fa més visible la diversitat d’experiències de l’espai urbà i les diferents necessitats que genera. Les ponents van apostar per ciutats que puguin satisfer en igualtat de condicions les diferents necessitats de la població que hi viu, sense factors discriminatoris, i deixin enrere l’homogeneïtat. En aquest sentit, s’ha reflexionat sobre la necessitat d’abandonar el model de ciutat mercantilitzada i fer valer les ciutats més humanes.
Per la regidora de Serveis Territorials i Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, aquesta reflexió és necessària perquè “és important que l’arquitectura i l’urbanisme plantegin el seu futur a partir dels valors de la igualtat. Hem de ser capaços d’incorporar la perspectiva de gènere quan dissenyem els espais públics”.