Després de mesos d’instal·lació i muntatge, la depuradora de Rubí ha inaugurat una planta que servirà per realitzar una prova pilot per tal de transformar els residus que provenen de la neteja de les aigües residuals en biogàs. Això permetria que les depuradores, a part de neutralitzar el seu propi consum energètic, poguessin produir energia aprofitant la depuració de l’aigua.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través del grup de recerca Genocov, ha ideat una tecnologia que ha de permetre aconseguir aquesta conversió i que ara es posarà en pràctica de forma pionera a la depuradora de Rubí. Els investigadors pretenen que la depuradora incrementi en un 50% la producció de biogàs i redueixi un 10% l’abocament de nitrogen. Això suposaria un estalvi energètic del 30% i un 20% de reducció de gasos hivernacle. Si les dades obtingudes al laboratori es confirmen a través d’aquesta prova pilot, la tecnologia que hi ha ara a Rubí es podria extrapolar a altres instaŀlacions d’Europa.
La prova pilot s’emmarca dins del projecte Life Saving-e, cofinançat pel programa europeu Life+, i que té com a socis del projecte la UAB, la Depuració d’Aigües del Mediterrani, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Plataforma Europea de l’Aigua.
La inauguració de la planta pilot va tenir lloc el dijous passat amb l’assistència de les autoritats. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va reivindicar la importància de transferir el coneixement fora del laboratori per tal de “tornar a la societat el que la societat li dóna a la universitat”. Per la seva banda, el director de l’ACA, Jordi Agustí, va destacar que els tres pilars de la iniciativa impulsada a la depuradora de Rubí són “sostenibilitat, innovació i coŀlaboració”. També va assistir a la inauguració el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Rubí, Moisés Rodríguez, que va afirmar que “els governs locals i les ciutats s’han de comprometre a implantar polítiques dirigides a reduir els costos en energia” i va posar com a exemple el projecte Rubí Brilla.