Més d’una vintena d’entitats locals i partits polítics van participar ahir en l’ofrena floral a la plaça Onze de Setembre amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Sota una intensa calor, els diferents representants de les associacions rubinenques van anar dipositant les seves ofrenes sota l’estàtua Dempeus, com és tradició cada 11 de Setembre.
L’acte va arrencar amb l’ofrena institucional de l’Ajuntament de Rubí, en la qual van participar tots els partits amb representació al consistori amb l’excepció de Ciutadans (C’s). Posteriorment, l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, va fer el discurs institucional, en el qual va reclamar “unitat civil”, “diàleg” i “convivència, respecte i reivindicació”. També va demanar una “societat més justa, més igualitària i més equitativa” i va lloar aquelles persones que van fer possible la gran manifestació de l’11 de Setembre del 1976, que va tenir lloc a Sant Boi fa 40 anys.
Durant la lectura del manifest, l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) es va retirar, en protesta pel fet que el manifest no fos consensuat ni s’enviés prèviament als grups municipals. Posteriorment, els regidors van tornar al seu lloc per cantar Els Segadors amb la resta de representants polítics de la institució.
Un cop acabada la part més protocolaria, va ser el torn de l’ofrena floral de la resta d’entitats i partits polítics. Després va tenir lloc una exhibició de sardanes a càrrec de l’Escola de Sardanes Flor de Neu i els Castellers de Rubí van fer un pilar. Per tancar la Diada, la cobla La Principal del Llobregat, que es va haver de traslladar a l’ombra per la intensa calor, va oferir una audició de sardanes.
Referències a la independència de Catalunya
Entre les entitats i partits polítics que van fer discursos durant l’ofrena floral, es van sentir moltes referències a la independència de Catalunya. Va ser el cas d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que a través de Ferran Monterde va afirmar que “sense independència, el jovent no té futur”. Vicenç Rabadán, de l’AUP, va fer una crida a lluitar per “la llibertat nacional i la construcció social”, i Víctor Puig, del Partit Demòcrata Català (PDC), va afirmar que “Catalunya no vol continuar formant part d’un estat antidemocràtic, corromput i bloquejat”. També les entitats sobiranistes, com ?’mnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van fer discursos a favor de la independència. “La llibertat no és negociable, volem votar la independència”, va afirmar Veva Jorba, d’?’mnium Rubí; mentre que Cristina Álvarez, de l’ANC, va afirmar que l’objectiu és “construir un país on valgui la pena viure i conviure”.
També es van escoltar altres veus, allunyades del discurs independentista, com és el cas del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Héctor Suárez va recordar “el compromís dels socialistes per una reforma federal”. Altres parlaments van defensar el dret a decidir, com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que va afirmar que cal “treballar perquè la ciutadania pugui votar el seu futur polític”, segons va manifestar Pau Navarro. Elena Montesinos, de Podemos, va fer una intervenció en el mateix sentit, animant a la població a manifestar-se “pel dret a decidir sobre totes les coses”. Per últim, Comissions Obreres (CCOO) va subratllar el seu compromís amb els drets nacionals a l’hora que va fer una crida a protegir el mercat laboral.