A Rubí hi ha actualment 185 places públiques de residència per a gent gran, una xifra insuficient que no dóna cobertura a les necessitats reals dels rubinencs.
Segons un estudi diagnòstic encarregat per l’Ajuntament, hi ha 386 rubinencs amb dret a una plaça pública que estan en llista d’espera. El temps mitjà per accedir a una d’aquestes places és de tres anys.
El problema ve determinat per l’enorme dèficit de places públiques que pateix la ciutat, tot i que aquesta mancança es repeteix a molts municipis. En concret, Rubí està per sota del percentatge que marca el Pla estratègic de Serveis Socials 2010-2013 quant a places públiques de residències per a gent gran. Però la realitat va molt més enllà d’aquest document i el cert és que aquesta ràtio, que marca que la ciutat ha de tenir 300 places, ha quedat totalment obsoleta.
Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, insta a la Generalitat a “corregir aquesta mancança i resoldre el dèficit, arribant, com a mínim, a les 300 places públiques”. La manca de places suposa per a l’Ajuntament una pressió extra en els serveis a un col·lectiu socialment vulnerable com és de la gent gran.
Les 386 persones que haurien d’estar en una residència i no hi són continuen tenint necessitats específiques que s’han de resoldre. Des de l’Ajuntament s’ofereix atenció domiciliària, auxiliars de la llar, servei de teleassistència, menjador social, menjador a domicili i seguiment per part d’un treballador social.
Segons Martínez, aquestes tasques, tot i no ser competència de l’Ajuntament, s’assumeixen “per voluntat política i perquè està en el Pla de Mandat del govern”, però demana a la Generalitat “corresponsabilitat, sobretot perquè la situació empitjorarà per l’evolució demogràfica”.
No es tracta d’una situació senzilla de resoldre, ja que també hi influeixen altres factors, com ara la lentitud amb la qual es resolen les valoracions i les ajudes de la Llei de dependència, que perjudiquen encara més les persones en situació de dependència i els seus familiars. Però una solució possible seria ampliar la concertació de places a les residències que no són públiques. De fet, la majoria de places públiques són concertades, fins a 95; mentre que 90 són de la Residència Rubí, l’única pública que hi ha a la ciutat.
De moment, la situació no sembla que s’hagi de resoldre en un futur immediat, ja que l’Ajuntament de Rubí i la Generalitat encara no s’han reunit per tractar aquesta qüestió, tot i que l’alcaldessa assegura que és un tema que té previst tractar amb el Departament de Benestar Social.