Els prejudicis, la manca d’oportunitats i la poca sensibilitat social són algun dels obstacles que s’han trobat Rita Noutel i Miriam Aguilera, dues ballarines amb diversitat funcional que han superat totes les barreres per poder fer realitat el seu somni: ser ballarines.
A través del projecte Yur Dance, Rita, que va amb cadira de rodes, i Miriam, que té una cama amputada, representen l’espectacle ‘Ciclamen’. Una expressió artística que dimecres al matí van poder seguir a Rubí més de 200 estudiants de 1r i 2n d’ESO dels instituts La Serreta i L’Estatut.
La representació, que també va incloure ‘Cita a ciegas’, un muntatge també dut a terme per persones amb diversitat funcional, té per objectiu “promoure models de convivència, valors i creences favorables a la igualtat i a la cohesió social”, segons va explicar la regidora d’Educació, Marta García. “Volem que es posi de moda entre els joves l’estima per la diversitat funcional”.
El director d’aquest projecte, Jordi Cortés, va explicar que “és molt important fer difusió i donar visibilitat a aquesta feina a través d’escoles, instituts, teatres, festivals, al carrer, amb conferències, etc”. I va defensar que “és possible treballar la dansa i l’art en moviment per a les persones amb diversitat funcional, fins i tot professionalment”.
Projecte antirumors
La representació forma part d’un projecte antirumors, sota el nom ‘Saps allò que diuen…’, que es fa als instituts JV Foix, La Serreta i L’Estatut i que consisteix en tallers de sensibilització i també en la construcció d’una xarxa antirumors: “Volem crear una xarxa de joves que funcionin com a agents antirumors i que ens ajudin a transmetre missatges que trenquin prejudicis”, va afirmar la regidora.