L’Ajuntament de Rubí ha contractat una empresa especialitzada per reduir la colònia de coloms que existeix a la ciutat, a través de la captura d’exemplars en diferents punts de la ciutat. La decisió ha estat presa com a mesura de salubritat pública, de protecció del patrimoni urbà i com a resposta a les denúncies ciutadanes, que s’han intensificat en els darrers mesos pels problemes que ocasionen aquestes aus.
Els excrements de colom causen problemes higiènics i sanitaris, ja que són portadors de malalties que poden afectar els humans i també altres animals domèstics, i alhora provoquen la degradació d’edificis i monuments, perquè són molt corrosius. A més, es tracta d’unes aus perfectament adaptades al medi urbà i difícils de controlar, ja que la seva població es multiplica ràpidament per la facilitat que tenen en alimentar-se. Segons la normativa, l’Ajuntament té la responsabilitat del control dels animals salvatges urbans, entre els quals es troben els coloms.
A finals de setembre, l’empresa contractada va realitzar captures programades d’exemplars a diferents indrets de la ciutat com l’Escardívol. El consistori no descarta que aquestes captures controlades es repeteixin fins a finals d’any en funció de l’evolució que es detecti de la colònia de coloms al municipi.
Queixes veïnals
Les denúncies ciutadanes pels problemes ocasionats pels excrements de coloms es repeteixen a diferents punts de la ciutat. Un dels molts barris afectats és el de Les Torres. Francisco Javier Vilar, membre de l’AV Les Torres, explica que “la plaga de coloms ens causa molts problemes al veïnat. No només poden transmetre més de 40 malalties, especialment als infants, sinó que els excrements d’aquestes aus estan fent malbé edificis, terrasses, balcons, finestres i plantes”.
Segons el veí, feia tres anys que demanaven a l’Ajuntament mesures per controlar els coloms. De fet, explica que fa dos anys els veïns de l’edifici Boreal van haver de fer un esforç econòmic i pagar 1.000 euros cadascú per rehabilitar l’immoble i ara els coloms estan fent malbé la rehabilitació.
Com passa a altres punts de la ciutat, a Les Torres també hi ha qui alimenta els coloms. “Aquí ve una senyora gran, que creiem que està malalta i que cada dia, faci el temps que faci, els porta menjar”, assenyala Vilar, qui apunta que s’ha avisat repetidament la policia però que “ningú no fa res”. L’ordenança municipal de tinença d’animals contempla que no es pot donar aliments als animals peridomèstics, com els coloms, sense autorització municipal.