L’equip de govern ha creat la Comissió d’Energia Municipal, un ens de caràcter consultiu per impulsar la retirada de les línies elèctriques que passen pel nucli urbà de Rubí, segons acaba d’anunciar el consistori. La creació d’aquesta comissió és un dels punts acordats per totes les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament de Rubí en el Ple del passat mes de setembre.
L’òrgan estarà format pels portaveus dels diferents partits polítics i representants de les associacions de veïns dels barris de Can Fatjó, Sant Jordi Parc, Can Vallhonrat i Segle XXI, que han estat convidades a participar. Igualment, està previst que hi compareguin els agents socials, econòmics i experts que puguin ajudar en l’objectiu. La primera reunió de la Comissió tindrà lloc dimarts 25 d’octubre a les 18 hores.
Amb la creació d’aquest organisme, el govern vol mostrar el seu compromís amb la retirada de les línies d’alta tensió del municipi. “Són moltes les mocions que ha aprovat l’Ajuntament de Rubí per traure del nucli urbà les línies elèctriques, fins a quatre vegades i a través de textos que s’han aprovat unànimement”, assenyala l’alcaldessa, Ana M. Martínez, qui reconeix que la problemàtica de les línies d’alta tensió “és un tema que preocupa a la ciutadania de Rubí des de fa molt.”
Per a la màxima responsable municipal, amb la constitució d’aquesta comissió d’energia,”tenim una nova eina per demanar a qui calgui que Rubí quedi lliure de línies d’alta tensió”. Martínez ha assegurat que “aquest govern es mantindrà ferm en aquest tema”.
Paral·lelament a la creació de la comissió, el govern ha demanat una trobada amb la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Assumpta Farran, per tractar la qüestió.
Reivindicació històrica
L’any 2002, Rubí i més de 70 ciutats van signar l’anomenada Declaració de Rubí on ja es reclamava al govern autonòmic la retirada o el desviament de les línies elèctriques que passessin pels nuclis urbans en un termini no superior als 10 anys. Més recentment, el maig del 2006, l’Ajuntament de Rubí va signar un acord amb la Generalitat de Catalunya i Red Eléctrica de España on també s’indicava la conveniència de desplaçar o soterrar els trams de línies elèctriques d’alta tensió que passen per zones urbanes del municipi.