El Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració continua el seu periple burocràtic després que al juliol la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB), òrgan dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, suspengués el document i requerís més documentació i argumentari al consistori.
L’Ajuntament va enviar una nova versió al setembre i aquesta tampoc va quedar aprovada. De nou, la CUB va demanar més argumentari i puntualitzacions. Per tercera vegada, el Ple ha aprovat una nova versió del Pla d’Extractives, un document que fixa les restriccions municipals tant per obrir nous abocadors com per les noves activitats extractives.
En una sessió plenària aquest dimecres al matí, tots els grups municipals van votar favorablement al text refós del document. “És la rectificació que recull les modificacions que va apuntar la Comissió d’Urbanisme, amb la intenció que el Pla d’Extractives formi part del seu ordre del dia del 14 de desembre”, va explicar el regidor de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez.
Si la CUB finalment inclou el Pla dins de l’ordre del dia de mitjans de desembre, el document es podrà aprovar abans que acabi el 2016, sempre que la Comissió doni el seu vist-i-plau.
Inicialment, els plans del govern eren que s’aprovés a principis de setembre, per tal d’allargar la pròrroga de les llicències d’obres en aquests terrenys i evitar així la demanda de la llicència per part de l’empresa que gestiona Can Balasc.
En el Ple de dimecres, Jordi Muntan, el portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) va demanar als grups que tenen representació al Parlament que “traslladin als seus partits la informació sobre el Pla d’Extractives i la importància per a la ciutat”.
Fa uns dies, l’AUP va afirmar que tenia sospites que l’empresa gestora de Can Carreras i Can Balasc, del grup empresarial Grupo Sánchez, estaven pressionant a Territori i Sostenibilitat per tal que el Pla d’Extractives no fos aprovat.