El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha impulsat un Seminari de Formació dins de l’elaboració del nou Pla de Prevenció i Gestió de Residus al Vallès Occidental (PREVOC) en el qual hi participen una setantena de representants de diversos municipis i altres entitats i gremis locals, universitats, etc.
El Seminari ha de servir per extreure conclusions i millorar els nivells de reciclatge de la comarca, que estan lleugerament per sota de la mitjana catalana, que és de 36,45%. En el cas de Rubí, aquesta xifra és fins i tot molt més preocupant, ja que el percentatge de reciclatge només arriba al 27,95%, el més baix de tota la comarca només superat per Gallifa. També són insuficients les dades dels grans municipis, com Sabadell (29,75%) i Terrassa (31,62%).
En canvi, Matadepera (90,45%) o Palau-Solità (76,08) registren uns nivells molt elevats, que contrasten amb la mitjana comarcal (34,14%).
En l’obertura del Seminari, que va tenir lloc el 12 de gener a Vacarisses, hi va participar el rubinenc Xavier Reinaldos, director adjunt de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC): “Si volem tenir un país socialment avançat i mediambientalment sostenible hem de fer una gestió de residus del segle XXI i treballar amb vocació d’economia circular, tractant el residu com a recurs”, va afirmar.
Durant les diverses sessions del Seminari, a més de plantejar objectius i solucions, s’analitzaran casos d’èxit d’altres municipis, com és el cas de Reus, que recupera 16.000 kg de residus procedents del malbaratament alimentari. També explicaran la seva experiència diverses ciutats que fan el porta a porta integral.
Un altre dels temes que es posarà sobre la taula serà com incloure incentius econòmics per tal de potenciar la recollida selectiva.