Un grup d’usuaris de l’aparcament soterrat ubicat a la plaça Onze de Setembre, farts de la brutícia i la inseguretat de la instal·lació, ha decidit passar a l’acció i recollir signatures després d’anys d’interposar queixes a Eysa, l’empresa concessionària d’aquesta instal·lació municipal fins al 19 de gener del 2024. En un parell de dies, han aconseguit recollir unes 80 signatures demanant que es resolguin els problemes d’aquest aparcament.
En primer lloc, els usuaris denuncien la falta de seguretat de la instal·lació: “La porta principal d’accés a peu està trencada, dóna cops de porta i queda oberta sempre, és com tenir el cotxe al carrer però sota sostre”, afirma Meritxell Marcet, una de les usuàries que està recollint signatures.
A més, els abonats del pàrquing lamenten que des que està obert les 24 hores del dia, les portes d’entrada dels vehicles estan permanentment obertes, amb l’afegit que no hi ha cap persona vigilant. “No hi ha ningú des de fa un any i mig, si tens algun problema, has de trucar a Granollers, si tens la sort que hi ha algú a l’aparcament de Salvador Allende, que és de la mateixa empresa, ve, però si no hi ha ningú, t’has de buscar la vida”. Això s’agreuja, afirma Marcet, pel fet que “les targetes i el lector de les matrícules moltes vegades no funcionen correctament”.
La manca de vigilància també suposa un perill durant les hores que hi ha més gent a la plaça Onze de Setembre: “Hi ha nens que baixen a l’aparcament a jugar i els usuaris els hem de treure perquè és un perill, hi ha un descontrol total”.
Segons el contracte de concessió que va signar al 2004 l’Ajuntament amb l’empresa que gestiona l’aparcament, Eysa, que ha preferit no fer declaracions sobre aquestes queixes, aquesta ha de tenir una plantilla suficient per atendre el servei i vigilar el perfecte funcionament. Els usuaris expliquen que Eysa els ha dit que l’aparcament ha de funcionar “a distància”.
Un altre dels problemes és la saturació de la instal·lació: “La maquinària que hi ha no comptabilitza les places, per tant pot ser que entris a l’aparcament i no tinguis plaça, encara que siguis abonat, a vegades fins i tot hi ha gent aparcada als passadissos”. Segons el contracte de concessió, el 60% de les places han de ser rotatives i un 25% poden ser destinades a pupil·latge. En canvi, els usuaris expliquen que de les 99 places n’hi ha 66 llogades, amb un abonament mensual de 64 euros.
Brutícia i deixadesa
El contracte també estipula que l’empresa s’ha d’encarregar de mantenir “en perfectes condicions de neteja i higiene” l’aparcament. Els usuaris afirmen que la neteja és “inexistent” i ho demostren ensenyant un escarabat mort que porta “tres setmanes a terra”, a més de la brutícia a escales, terra i parets.
Els veïns expliquen que, després d’anys de queixes, l’únic que han aconseguit és que a finals de gener l’empresa tingui previst pintar: “La senyalització, per contracte, l’han de pintar cada any i en 14 anys no l’han pintat ni un sol cop”, diu Marcet. Farts de la situació, els usuaris han demanat una reunió amb l’alcaldessa i han entrat una queixa a l’Ajuntament per demanar solucions.