Per tal de millorar l’índex de recollida selectiva del municipi, l’Ajuntament de Rubí ha iniciat una campanya de sensibilització sota el títol ‘Recicla! Posa colors’. Rubí és el municipi de tot el Vallès Occidental que menys recicla, amb un percentatge de recollida selectiva únicament del 27,95%, segons dades del 2015, i 10 punts per sota de la mitjana catalana.
“L’única manera que tenim de millorar la situació i aconseguir que els rubinencs entenguin la importància i la necessitat de reciclar és fent campanyes informatives i facilitant les eines per reciclar”, ha assenyalat l’alcaldessa, Ana M. Martínez.
Per aquest motiu, dins de la campanya, estan previstes trobades obertes als veïns en què s’explicaran els serveis municipals disponibles en matèria de recollida i gestió de residus i es podrà demanar un conjunt d’estris per facilitar la recollida selectiva, format per les tres bosses de vidre, paper i cartró i el cubell marró per les restes orgàniques.
En aquestes trobades i punts informatius, que recorreran el municipi, també hi haurà una exposició per explicar els costos econòmics de la gestió de residus. Segons va afirmar el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, “el 70% dels abocaments que es fan a Rubí van a la fracció de resta, això implica un cost de 3,5 milions d’euros de despesa per l’Ajuntament, diners que es podrien utilitzar per tirar endavant altres projectes”.
Bossa per les restes de poda
Segons el consistori, els rubinencs que menys reciclen són els que viuen a les urbanitzacions. Per això, estan previstes una quinzena de xerrades informatives en les diferents urbanitzacions del municipi. Els assistents a les sessions rebran, a més del kit bàsic, una bossa gran per la recollida de restes de poda i un cubell de recollida de restes orgàniques, així com informació sobre el reciclatge i l’ús del compost.
D’aquesta forma, es pretén evitar l’abocament de restes de poda i esporga als contenidors de resta o a fora dels contenidors, una de les queixes més freqüents a les urbanitzacions. Durant les trobades, s’incidirà en què les restes de poda s’han de desar al contenidor d’orgànic. Pel que fa a les restes de jardí més voluminoses, existeix el Telèfon Verd, un servei que passa a recollir les restes als habitatges a través del 900 130 130 o 93 699 98 01.