És molt probable que la majoria de rubinecs no hagin vist mai un cotxe elèctric pels carrers de la ciutat, però que en canvi sí hagin vist una fotolinera, una estació en la qual es poden recarregar aquest tipus de vehicles amb energia solar.
A Rubí, hi ha tres fotolineres en funcionament (Can Serra, Policia Local i Rubí+D) i hi ha quatre més previstes fins als 2018, la primera de les quals es començarà a construir aquest mateix any a l’aparcament de l’Escardívol. La resta està previst que s’instal·lin a prop del Mercat, a l’aparcament del Parc de la Pau i la Natura i a l’aparcament de la Zona Esportiva de Can Rosés.
L’Ajuntament ha apostat per estendre pel seu territori aquest tipus d’instal·lacions, que ofereixen la possibilitat d’una càrrega 100% d’energia renovable i gratuïta: “Com a administració estem fent molts esforços per generar energia renovable per recarregar els cotxes elèctrics, perquè aquesta energia no hagi de provenir d’una font fòssil”, explica el regidor de Desenvolupament Econòmic, Rafael Güeto. A més, també cal comptar amb el punt de recàrrega de l’aparcament del Mercat. El 2019, per tant, la ciutat hauria de disposar de 7 punts de càrrega elèctrica de vehicles, ja que la fotolinera de la Policia Local només dóna servei als vehicles policials.
De moment, però, no sembla que els rubinencs, com la resta de catalans, estiguin apostant per la compra de vehicles elèctrics, probablement perquè presenten encara dos impediments que fan tirar enrere els compradors: l’elevat preu i la baixa autonomia, que no permet fer llargs viatges. “A Rubí, el vehicle elèctric encara ocupa un percentatge molt baix del total de vehicles, com en la resta de les ciutats”, afirma Güeto.
Amb les dades a la mà, Rubí està molt lluny de ser una ciutat pionera en la implantació del cotxe elèctric. Només hi ha 8 vehicles elèctrics matriculats a la ciutat, dels quals 4 són turismes, 3 són motocicletes i hi ha un carretó elevador. Pel que fa al parc municipal, consta de 13 vehicles d’aquestes característiques, però només un és un turisme, el cotxe del Rubí Brilla. La resta són motocicletes (8), bicicletes (2) i petites camionetes de neteja (2) d’un parc total de més d’un centenar de vehicles, la gran majoria dels quals consumeixen carburant dièsel, el més contaminant.
Davant aquesta situació, el regidor de Desenvolupament Econòmic insisteix en el fet que, precisament, les fotolineres són un element que ha d’estimular que els rubinencs abandonin el cotxe alimentat amb carburant fòssil i es passin a l’elèctric. I destaca que la fotolinera ubicada al Rubí+D té 19 usuaris, molts dels quals provenen de municipis veïns.
L’altre estímul és “incentivar la compra del vehicle elèctric a través d’incentius fiscals”. Segons contempla el Pla director del Rubí Brilla, està previst atorgar subvencions per la compra de vehicles elèctrics.