Com cada any, les famílies rubinenques segueixen una de les tradicions més populars de la Setmana Santa a Catalunya: el regal de les mones de xocolata dels padrins als seus fillols o, simplement, el gaudi d’un bon pastís tradicional en família.
A les pastisseries locals, coincideixen que aquest any destaca la gran diversitat de temàtiques per a les mones de xocolata. La copropietària de La Lyonesa, Sònia Jorba, explica que entre les més venudes al seu establiment estan les de la sèrie de cotxes 4×4 ‘Blaze and the Monster Machines’; la pel·lícula Disney sobre una tribu a les illes del Pacífic, ‘Vaiana’; la sèrie d’una heroïna parisina ‘Las aventuras de Ladybug’; els avions de ‘Super Wings’ o ‘La Bella y la Bestia’. També es mantenen els clàssics Pokémon, els futbolistes del Barça, Pepa Pig, la Patrulla Canina o Star Wars.
La majoria de mones dels aparadors de les pastisseries rubinenques estan inspirades en sèries de televisió infantils, per davant d’altres sobre pel·lícules d’animació. Jorba opina que amb l’augment dels canals de televisió “hi ha moltes sèries infantils, i cada nen pot triar aquell que més li agrada”.
L’art d’elaborar les mones
Un dels trets característics de les mones de Pasqua és el seu minuciós i llarg procés d’elaboració. Maria Auxili Rufé, propietària de la pastisseria Sant Jordi, explica que les figures de xocolata requereixen molt de temps, ja que el seu procés de creació “és molt artesanal i entretingut”. A la botiga, un equip de tres persones es dedica a l’elaboració d’aquests productes, començant per la preparació d’un catàleg de mones a finals de gener. D’altra banda, a la pastisseria Lyonesa, les figures de xocolata es comencen a treballar un mes i mig abans del Dia de Pasqua. A partir d’aquell dia, en Ferran, pastisser del local, es dedica exclusivament a l’elaboració de les mones durant la seva jornada laboral. Primer es creen les bases, després es construeixen les figures dels personatges, es van engranant les peces, es fa el muntatge i, finalment, la decoració amb petits detalls.
Un altre producte estrella de la Pasqua són les mones de pastís, amb dues versions: d’una banda, les mones de fruita i mantega farcides amb melmelada per dins, ingredients que li proporcionen molta dolçor; i, d’altra banda, la clàssica mona de nata, trufa i xocolata negra, comprada principalment per a celebracions en família. El que caracteritza totes dues versions són les plomes de colors i l’encapçalament d’una figura de xocolata.
Preus per a tots els gustos
Quant als preus, les pastisseries s’intenten adaptar a les necessitats dels clients, tant si volen invertir-hi una quantitat important com si opten per una mona senzilla. A La Lyonesa, el quilo de pastís es ven a 29 euros, mentre que les mones de xocolata van dels 22 euros les més econòmiques, fins als 60 euros les més cares. “Intentem ajudar a fer que l’economia sigui lleugera per tots els padrins, i el fet que poques persones treballin en els pastissos ens dona marge per ajustar els preus”, explica Jorba. Per la seva banda, a la pastisseria Sant Jordi, les mones més venudes tenen un rang de preus de 25 a 40 euros, mentre que la mona més cara arriba als 102 euros, segons apunta Rufé.
Quins són els dies més forts de vendes?
Per al gremi de pastissers, els dies amb més vendes depenen del tipus de mona: les famílies són més previsores amb la compra de la mona de xocolata i s’acostumen a encarregar amb antelació, mentre que el pastís tradicional és una compra gairebé d’última hora. Això sí, els dies forts són el cap de setmana abans de Dilluns de Pasqua, sobretot Dissabte i Diumenge Sant.