– Recentment s’ha presentat Comerç Rubí, que neix amb la voluntat d’aglutinar tot el comerç local i que substitueix l’antiga Federació d’Associacions de comerciants. Quines són les diferències entre els dos models?
– Venim d’una federació que aglutinava associacions comercials disperses, que en el seu dia tenien el seu espai, però el comerç està canviant i els hàbits de compra també. Ens hem d’adaptar als temps actuals i reinventar-nos. L’experiència de la Federació ens ha servit per agafar impuls per la creació d’una única associació, Comerç Rubí.
– Quins avantatges comporta aquest nou model?
– Facilita el posicionament del comerç associat i la seva influencia en les polítiques locals, estalvia esforços en la gestió fiscal de l’entitat, és més àgil en la presa de decisions, permet optimitzar recursos i enfortir l’activitat econòmica del comerç amb una visió més global de Rubí. A més, per ser soci de la federació, havies de pertànyer a una associació, ara això no cal, pot ser soci qualsevol comerç i empresa de serveis o restauració independentment de la zona on es trobi i sense necessitat de pertànyer a cap associació.
– Quants comerços s’han associat?
– De moment som uns 200 socis, però volem créixer. Com més siguem, més representació tindrem i també més recursos per promocionar el comerç. Som una associació oberta, considerem molt important fer xarxa i volem treballar conjuntament amb el Mercat Municipal, el Gremi d’Hostaleria i l’Associació de Sant Jordi Parc, ja que tots lluitem per un interès comú.
– Les diferents realitats dels barris de la ciutat pot implicar que les necessitats dels comerciants siguin diferents. Això pot dificultar el camí?
– Rubí Comerç és fruit d’un gran treball de reflexió conjunt i d’una diagnosi participativa de comerciants associats de les diferents zones comercials. El fet d’unir-nos enriqueix i enforteix el nostre comerç.
– Quin són els objectius de la nova entitat?
– Defensar els interessos del sector comercial i dels serveis de Rubí, promocionar el comerç local i donar servei als seus membres. Rubí Comerç és una entitat oberta i participativa, volem crear sinergies comercials urbanes per reactivar el sector i donar respostes professionals a les necessitats actuals dels consumidors. Entenem el comerç urbà com una unitat i amb voluntat de gestió conjunta, amb criteris i objectius comuns, hem de ser un pol d’atracció comercial, el que es coneix com a centre comercial a cel obert.
– Quines activitats es mantindran?
– Mantindrem totes les que es feien fins ara com la Botiga al carrer o la Nit Oberta i crearem de noves, però amb una visió més de ciutat.
– Quins són els reptes del comerç local ara?
– Hem d’afrontar canvis i obrir-nos a la innovació, a la professionalització, a la renovació i hem d’actuar tots units, sota un mateix criteri. En els últims temps tot està canviant molt de pressa i cada vegada es nota més la pressió de centres comercials i les compres per internet.
– Què reivindiquen els comerciants a l’Ajuntament?
– Volem polítiques de suport del comerç i que entre tots fem un model de ciutat mediterrània, més sostenible, social i amable amb l’entorn i amb el ciutadà. L’economia que es crea dins de la ciutat reverteix en benefici d’aquesta.
– Què en pensen de l’ampliació de l’illa de vianants?
– En tenim moltes ganes. Estem convençuts que si l’ampliació es fa bé serà un gran pas endavant pel nostre comerç i per Rubí. S’haurà d’instal·lar un mobiliari urbà atractiu, caldrà tenir cura de la mobilitat i facilitar l’aparcament, afavorir uns carrers nets i amables… Necessitem una illa que en el seu conjunt afavoreixi la compra i l’oci. El comerç ha de ser un aliat per fer més i millor ciutat.
– Una de les queixes ciutadanes és la dificultat de trobar aparcament a la ciutat, fet que perjudica el comerç.
– És un mal que tenen la majoria de ciutats. Des de l’associació estem potenciant que els socis tingui tiquets de pàrquing a un preu reduït per obsequiar la seva clientela. També lluitem perquè el consistori prengui iniciatives per reduir aquest problema. És imprescindible facilitar el màxim l’aparcament.
– Quines són les armes del comerç local contra les grans superfícies?
– El comerç local té moltes virtuts, com un tracte personalitzat, ja que coneixem la nostra clientela, està molt a prop, ofereix assessorament expert,… A més crea comunitat, genera més responsabilitat social, l’economia reverteix en la ciutat, oferim més productes de proximitat. Comprar al comerç local té un munt d’avantatges.
– Han signat un conveni de col·laboració amb Cecot-Rubí. Quin és l’objectiu?
– Donar-nos suport mutu, compartir esforços i potenciar el comerç local. Entre altres serveis ens facilitaran oferir cursos de formació a mida dels comerciants, perspectiva, col·laboració i representació institucional.