L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Rubí signaran aviat un conveni per tal de tirar endavant la millora del col·lector de Can Xercavins, que recull les aigües residuals de Castellnou, Sant Muç i una part de la zona de Can Xercavins.
Fa gairebé dues dècades que veïns de la zona i entitats locals denuncien el mal funcionament d’aquesta instal·lació, que discorre per la mateixa llera que el rierol de Can Xercavins, un espai natural on no fa molts anys encara hi havia peixos. El problema durant tots aquest temps ha estat que cada cop que plou el col·lector s’embussa i vessa al rierol, contaminant l’aigua.
De fet, el 2006, l’Associació de Veïns de la Plana del Castell va denunciar a la Generalitat un vessament d’aigües residuals al torrent i el 2009 l’Ajuntament es va comprometre a solucionar-ho, tot i que la competència d’actuar correspon a l’ACA, que en aquells anys es trobava una situació financera molt delicada.
El projecte plantejat pel consistori no va agradar als veïns, que el trobaven insuficient. Per aquest motiu, el 2010 més d’una desena d’entitats van signar un manifest exigint que es posés fi a la contaminació del rierol de Can Xercavins.
Entitats com l’Associació de Veïns de la Plana del Castell, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura, el Centre Excursionista de Rubí, el Centre d’Estudis i Protecció de la Natura, diversos esplais de la ciutat i entitats del món de la cultura i l’associacionisme van signar aquest manifest.
Finalment, el 2012, l’Ajuntament, davant la inacció de l’ACA, va tirar endavant un arranjament que aviat es va revelar com a insuficient, ja que el vessament d’aigües residuals no es va aturar.
Ara, després d’anys de lluites veïnals i reclamacions, sembla que per fi es pot acabar amb aquest problema ambiental.
Desviament del traçat
L’ACA i el consistori tenen previst impulsar conjuntament el projecte, que consistirà a fer una rehabilitació interior, actuacions fora del tub i, el més important, un traçat nou per tal de separar el col·lector de la llera del rierol de Can Xercavins, canalitzant les aigües residuals provinents de les urbanitzacions per un altre camí.
L’Ajuntament reconeix que en els darrers anys s’han produït múltiples incidències en el col·lector, motiu pel qual ha aprovat destinar una partida de gairebé 2,5 milions d’euros a tirar endavant l’obra. Per la seva banda, l’ACA també ha reservat una partida per tirar endavant el projecte, que es realitzarà entre el 2017 i el 2018. L’agència inclou aquests treballs dins de la planificació hidrològica catalana, que contempla accions fins al 2021 per millorar la qualitat dels ecosistemes aquàtics.