Les llistes electorals per a les eleccions al Parlament de Catalunya, que en principi s’han de celebrar el 14 de febrer si la pandèmia ho permet, ja s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Un total de 22 candidatures electorals optaran a ocupar els 85 escons de Barcelona de la cambra de representants catalana, composta per 135 diputats.
Entre aquestes candidatures, hi ha 5 rubinencs que formen part de les llistes electorals: Sonia Sierra, Rafel Güeto, Ànnia García, Juan José Giner i Víctor Puig.
L’actual diputada de Ciutadans (Cs), Sonia Sierra, és la número 8 en la candidatura per Barcelona i en principi és l’única candidata que té opcions reals de sortir escollida. La seva formació, que va ser la força guanyadora en les darreres eleccions catalanes, està encapçalada per Carlos Carrizosa, Ana María Grau i Nacho Martín Blanco.
El regidor Rafael Güeto és el número 37 de la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que té com a cap de llista l’actual ministre de Sanitat i exalcalde de la Roca del Vallès, Salvador Illa, seguit d’Eva Granados i l’exdiputat de Convergència i Unió Ramon Espadaler com a independent.
A la candidatura d’En Comú Podem (ECP), hi figura la regidora Ànnia García en el número 51. La cap de llista dels comuns és Jéssica Albiach, seguida de Joan Carles Gallego i de Jéssica González.
Pel que fa al Partit Popular (PP), el rubinenc Juan José Giner figura en el número 38 de la llista que encapçala Alejandro Fernández, la fins ara diputada de Cs, Lorena Roldán, i Eva Parera, totes dues com a independents.
La resta de candidatures que tenen representació al Parlament no tenen entre les seves files cap rubinenc.
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presenta com a número ú Pere Aragonès, seguit de Laura Vilagrà i Roger Torrent. Pel que fa a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), la seva cap de llista és Dolors Sabater i darrere seu figuren Carles Riera i Eulàlia Reguant.
La fractura del PDeCAT
El trencament dins del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) ha provocat que hi hagi tres llistes electorals amb persones provinents d’aquest espai polític: el PDeCAT, JxCAT i el PNC. El PDeCAT, amb Maria Ángels Chacón al capdavant, seguida per Joana Ortega i Marc Castells és qui té els drets polítics i podrà fer ús dels espais electorals com a força amb representació al Parlament. Segons les enquestes, però, la formació podria perdre la representació al Parlament.
D’altra banda, Junts per Catalunya (JxCat) es presenta amb Carles Puigdemont com a cap de llista, seguit de Laura Borràs i Joan Canadell. La nova formació podria ser una de les forces més votades, segons les prospeccions electorals.
Per últim, hi ha el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), que lidera Marta Pascal i que té poques opcions d’aconseguir escons.
Víctor Puig, el número 2 de Primàries
Pel que fa als partits extraparlamentaris, l’exregidor de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Rubí Víctor Puig és el número dos del partit Moviment Primàries per la Independència de Catalunya (MPIC), després de quedar segon en el procés electoral intern de la formació, per darrera de la candidata, Laura Omella. Tot i que Puig està molt ben posicionat, no ho tindrà fàcil per aconseguir seure com a diputat al Palament.
En canvi, totes les enquestes donen per feta l’entrada de Vox, que presenta Igancio Garriga com a cap de llista.
La resta de candidatures que es presenten a les eleccions al Parlament són el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, el Partido Família i Vida, Per un Món Més Just, Volt Europa, Izquierda en Positivo, Escons en Blanc, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, el Front Nacional de Catalunya, Recortes Cero i Unidos por la Democracia-Jubilados.