Membres de la nova associació amb els regidors i tècnics municipals. / Ajuntament-Localpres
Un grup de dones rubinenques d’origen africà han creat una associació per erradicar la pràctica de la mutilació genital femenina entre la comunitat africana, tant a la ciutat com en els països africans. La nova entitat es diu Asociación Mujeres Africanas de Rubí i està en procés de constituir-se de forma oficial.
Fa unes setmanes, aquest grup de dones va mantenir una trobada amb representants del govern i tècnics del consistori per treballar de forma conjunta estratègies per evitar aquesta pràctica ancestral que consisteix en l’eliminació total o parcial del clítoris per evitar el plaer sexual a les dones per motius culturals, religiosos o d’altres tipus amb finalitats no mèdiques. “Davant d’una problemàtica ancestral amb conseqüències tan greus per a les nenes i les dones, hem decidit unir-nos perquè juntes som més fortes, per lluitar contra aquesta pràctica, tant a Rubí com als nostres països d’origen”, ha explicat Aissatou Konte, una de les membres de la nova entitat.
“Davant d’una problemàtica ancestral amb conseqüències tan greus per a les nenes i les dones, hem decidit unir-nos perquè juntes som més fortes”
Aissatou Konte, membre de l’Asociación Mujeres Africanas de Rubí
Per la seva banda, la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer, ha destacat la creació de la nova entitat com un “exemple d’apoderament femení” i ha posat l’Ajuntament a la seva disposició per “caminar conjuntament cap a l’erradicació d’aquesta pràctica”. El regidor de Ciutadania, Pau Navarro, també ha destacat que per l’administració local és “un privilegi poder abordar aquest repte de la mà d’un col·lectiu sensibilitzat, compromès i apoderat”.
Conseqüències de la mutilació
L’ablació del clítoris a les nenes, considerada una violació dels Drets Humans, produeix un dolor intens, que dificulta la micció i provoca una retenció de l’orina, a més d’una hemorràgia que pot arribar a ser molt greu. A vegades, l’ús de material quirúrgic no esterilitzat provoca infeccions locals de la ferida que poden comportar la mort.
Les seqüeles ginecològiques poden persistir en el temps i es modifica la sensibilitat sexual, fent que moltes d’aquestes dones pateixin anorgàsmia i dificultats per sentir plaer en les relacions sexuals. D’altra banda, també pot comportar complicacions el part. Pel que fa a les conseqüències psicològiques de la mutilació, són freqüents els sentiments d’humiliació, vergonya i els terrors nocturns, així com l’ansietat i la depressió.
Mapa d’ACNUR, l’agència de l’ONU, sobre el percentatge de nenes mutilades a l’Àfrica.
Segons les dades policials del 2019, a Catalunya es va tenir coneixement de nou casos i onze atencions a nenes en relació a la mutilació genital femenina. La franja d’edat de les nenes ateses estava situada entre els 3 i els 10 anys. Les principals vies de coneixement dels casos van ser a través de la policia, l’entorn familiar, els serveis socials, ensenyament i salut.
Cada any al món hi ha tres milions de nenes en risc de patir la mutilació genital femenina, ja que es tracta d’una pràctica estesa en més d’una vintena de països de l’Àfrica. A països com Somàlia, Sierra Leone, Sudan, Mali, Guinea, Eritrea, Egipte o Dijbouti, més d’un 80% de les nenes pateix mutilació genital femenina.