Josep M. Pijuan. Moviment per a unes Pensions Públiques Dignes de Rubí
Acaben de realitzar-se les eleccions autonòmiques a Catalunya, això ha comportat que aquests dies passessin per Rubí un seguit de candidats o convidats per explicar-nos coses. Els polítics de Rubí també s’han deixat veure i si un tema ha estat en la boca de molts d’ells (siguin del color que siguin), és el tema de l’Hospital de Rubí, inclús han vingut de Madrid per donar-nos una empenta i com no, el nostre consistori tampoc ha volgut faltar a la cita.
Està bé que encara que sigui en període electoral es preocupin una mica de les necessitats de la ciutadania de Rubí, és veritat que aquesta vegada no han vingut amb el “pedrusco”, bé allò que en diuen de col·locar la primera pedra, això ja ho va fer el PSC en èpoques passades mitjançant la senyora Montserrat Tura, en dues vegades i des de dues responsabilitats. Com a consellera de Justícia, amb els nous i amplis jutjats de Rubí a Cova Solera, i, des de Salut, amb l’Hospital a Can Sant Joan, que després es convertiria en un “hospitalet”, i més tard en un no res. Això sí van venir a col·locar la primera pedra i després van aplicar allò de: “si te he visto no me acuerdo”. Potser d’aquí a uns segles, alguns arqueòlegs es faran creus quan descobreixin tanta “primera pedra” en el nostre terme municipal.
Ja està bé de tantes mentides i enganys, de tant mirar cap a un altre costat quan no hi ha eleccions, de tant oportunisme i venda de productes deteriorats!
Sabeu que fa dos mesos que l’Ajuntament de Rubí té un document, el “Pla Funcional Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP)”. Un document de 32 planes en el qual a la pàgina 3, com a justificació del pka, ens diu que “en poblacions entre 60.000 i 200.000 habitants, sempre que les visites presencials superin les 24.000 visites anuals fora de l’horari d’obertura del CAP, es considera adequat disposar d’un Centre d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP)”.
Què vol dir això? Doncs que segons el Servei Català de la Salut, Rubí en molts anys no tindrà un centre hospitalari, i la pregunta que feien aquests dies els grups municipals i grups polítics a Can Sant Joan reclamant l’hospital, em costa d’entendre si no és perquè només és per enganyar i enredar al personal o per presentar una imatge que no té res a veure amb la realitat, i allà estaven tots els polítics, fins i tot els que han estat responsables de la Sanitat a Catalunya aquests darrers quatre anys, fent promeses que són conscients que no podran realitzar. Són uns inconscients i ens tracten com a tontets.
Cal dir que d’altres formacions polítiques ni han perdut un minut en aquest tema, també és molt penós i lamentable.
Ara abordem el tema del CUAP que sembla que això serà la panacea que resoldrà els nostres problemes de salut. El CUAP que vindrà a Rubí és allò que es diu: “vestir un sant per desvestir-ne un altre” i en aquest cas en desvestiran dos! A veure, un ja ho diu el document que he mencionat anteriorment, Rubí no té població per un hospital i s’ha de conformar amb un CUAP, doncs problema resolt: “hospital a norris!!!”
El lloc triat per fer el CUAP és on avui hi ha el Servei d’Urgències que existeix a Mútua de Terrassa, és a dir volen fer desaparèixer l’actual servei d’urgències, i la pregunta és: està Rubí en condicions que en un instant desapareixen dos serveis, l’Hospital i el Servei d’Urgències actual que, malgrat les mancances, ha fet un bon servei a la població?.
Aquest pot ser un nou motiu per dir NO a la ubicació del CUAP en la Mútua de Terrassa i l’altre tenint present que Rubí té tres CAPS, i dos d’ells (Anton de Borja i Sant Genis) tenen com a àrees hospitalàries referents l’Hospital de Terrassa, a la mancomunitat Sabadell-Terrassa, els pacients que puguin ser atesos en aquest CUAP gestionat per Mútua de Terrassa és molt fàcil que siguin derivats a l’Hospital Universitari de Mútua de Terrassa, en benefici i lucre exclusiu d’aquest centre privat concertat del qual molts ciutadans tenen moltes reserves.
I per últim i el més important és que molta gent no confiem en el conglomerat de Mútua de Terrassa, per la seva opacitat, la nefasta i ominosa atenció, la seva elevada llista d’espera (de les més considerables de Catalunya), de les seves prioritzacions en l’impuls de l’atenció privada a través de l’empresa Àptima i l’asseguradora de Mútua de Terrassa, aprofitant els mateixos professionals que atenen a l’atenció pública, amb llargues llista d’espera tot derivant a la privada pròpia, Àptima, sense pràcticament llista d’espera.
Per tot això considero:
Primer: Cal fer un debat ciutadà sobre el tipus d’hospital de mínims que ens volien col·locar a Rubí, valorant el fet de l’existència de dues plantes buides a l’Hospital General de Catalunya que està concertat amb el Servei Català de la Salut.
Segon: No es pot permetre ubicar un nou servei que podem considerar important de la ciutat en un espai que elimina i allunya un altre servei sanitari com el servei d’urgències de Mútua de Terrassa.
Tercer: No es pot posar un servei per atendre un cent per cent de la població de Rubí en un espai controlat i gestionat per un hospital de referència que sols comparteix una quarta part de la població de Rubí.
Quart: Cal buscar una ubicació de fàcil accés pel conjunt de la població de Rubí, atesa per professionals directament responsables de la xarxa sanitària pública del Servei Català de la Salut.
Cinquè: Cal demanar responsabilitats al Servei Català de la Salut per l’opacitat de la Mútua de Terrassa, exigir una supervisió i control dels recursos i prestacions dels serveis i més tenint present que el proper 2022 s’ha de renovar el conveni entre el Servei Català de la Salut i la Mútua de Terrassa. Aquest control, supervisió i vigilància cal fer-la extensiva també als altres dos CAP de la ciutat que depenen del Consorci Sanitari de Terrassa, creiem que aquesta és una obligació de l’administració pública contractant, el Servei Català de la Salut.