La resta de cases construïdes ja no respecten la cessió de terreny per fer un vial més ample.
Un grup de propietaris de la urbanització de Can Solà han denunciat que no poden construir en els seus terrenys per culpa d’una afectació urbanística que els obliga a cedir terreny. Es tracta d’un embolic burocràtic ocasionat per l’obsolescència del Pla General d’Ordenació, redactat als anys 80 i que encara és vigent. Cada cas té les seves particularitats, però en la majoria l’administració demana la cessió d’uns terrenys per construir vials que ja són impossibles, perquè la resta de cases construïdes estan situades on el planejament indica que hi hauria d’haver carrers. “Ens demanen que cedim 7 metres de terreny per davant, 5 per darrere i 5 més a cada marge… però en realitat darrere tenim un camí de terra, a la casa del veí s’hi hauria de fer una rotonda i un carrer, que no es farà mai, perquè hi ha la casa a sobre. És totalment incongruent”, explica una de les afectades, Patrícia Garcia, que va comprar el terreny al camí de Les Martines el febrer del 2020.
El problema de cessió de terrenys també afecta Òscar Mesa en un altre carrer, al camí de Can Feliu. Tot i que va renunciar finalment als metres de la façana per poder iniciar la construcció, tampoc ha aconseguit el permís: “Hem renunciat als metres, demanat la llicència d’obres i pagat totes les taxes i ara de cop ens diuen que hi ha un problema perquè el terreny no està registrat abans del 1997. Nosaltres tenim un informe també de l’Ajuntament dient que aquest terreny és urbanitzable”. Aquest veí, que està vivint amb la seva família a casa dels sogres, també assenyala que la resta de cases ja construïdes no respecten aquesta cessió: “En aquesta part que se suposa que hem de cedir perquè hi passa un vial, un veí hi té una piscina”. Els veïns desconeixen els motius pels quals l’Ajuntament sí va donar permís per edificar la resta de terrenys adjacents als seus, ja que algunes de les cases estan construïdes de forma legal el 2009, fa poc més de 10 anys, quan el planejament era exactament el mateix.
L’Ajuntament modificarà el PGO perquè els veïns no hagin d’esperar més de 5 anys
En un primer moment, segons han explicat els veïns, l’Ajuntament va dir que el problema no tenia solució fins que no s’aprovés el nou planejament urbanístic, el POUM, que pot trigar més de cinc anys. Però davant les insistències dels afectats i després d’anunciar una manifestació davant de l’Ajuntament, els afectats i l’Associació de Veïns de Can Solà es van poder reunir amb l’alcaldessa, Ana M. Martínez, aquest divendres.
La màxima responsable municipal s’ha compromès a resoldre l’afectació de la zona en el termini d’un any a través d’una modificació parcial del PGO per eliminar les afectacions en els terrenys. De fet, el nou POUM que va ser tombat per la Comissió d’Urbanisme i posteriorment refet abans de tornar a quedar en el calaix per la manca de consens, ja contemplava una revisió d’aquesta zona per evitar precisament situacions com les que s’estan produint.