L’Ajuntament, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha editat una guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. La finalitat d’aquesta eina és donar suport als i les professionals de la ciutat aprofundint en el coneixement d’aquesta violència i proporcionant-los criteris i circuits per prevenir-la, detectar-la i intervenir-hi.
Des de 2020, la Diputació ha detectat 366 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació, majoritàriament dones que superen els 80 anys i tenen deteriorament cognitiu.
El document es va presentar la setmana passada en un acte a la biblioteca, que va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i Lluïsa Moret, diputada i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació.
La Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans defineix set tipus de maltractament a aquest col·lectiu: físic, emocional, econòmic, sexual, per negligència, per abandó o per privació de drets. El document descriu factors de risc, com ara tenir una discapacitat o deteriorament cognitiu, i factors de protecció com la participació activa a la comunitat, el bon suport dels membres de la família o l’atenció domiciliària entre d’altres.
L’educació en valors de respecte i dignitat sobre la vellesa i la sensibilització se situen en el primer nivell de prevenció de situacions de maltractament. En un segon nivell, el text descriu accions per aturar o reduir l’evolució de la situació de maltractament i, finalment, també assenyala recursos per tractar i rehabilitar persones que ja es troben en situació de maltractament.
El document també acompanya els i les professionals que tracten amb persones grans per conèixer els indicadors del maltractament i en fomenta l’abordatge multidisciplinari. Finalment, recull recursos jurídics i bibliogràfics.
Durant la seva intervenció, l’alcaldessa va recordar que, a través de diversos programes, el consistori promou el bon tracte cap a la gent gran i va assegurar que això també inclou tenir en compte les seves opinions, garantir que tinguin opcions d’oci i tenir cura dels seus cuidadors i cuidadores.
Víctimes especialment vulnerables
“El maltractament a les persones grans és segurament una de les formes més cruels de maltractament, perquè la víctima és especialment vulnerable”, va apuntar Martínez. L’alcaldessa creu que la guia “ens ajudarà a ser més eficaços i a millorar la coordinació entre els professionals i els diferents agents que treballen amb les persones grans per fer front a qualsevol mena de maltractament”.
Martínez va agrair la feina i el compromís de l’equip del programa de Gent Gran de Serveis Socials del consistori que va detectar la necessitat de treballar amb una realitat tan invisible com el maltractament a persones grans i ha liderat el procés l’elaboració del document.
Des de la Diputació, Lluïsa Moret, va felicitar el consistori per “aquesta aposta decidia per treballar des de la perspectiva de l’envelliment actiu i la seva lluita contra l’edatisme, la discriminació per causa de l’edat”.
En el procés d’elaboració el document, l’Ajuntament ha comptat amb l’acompanyament de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a l’Ancià (EIMA). Jordi Muñoz Iranzo, jurista i president d’aquesta entitat, va tancar l’acte de presentació amb la conferència ‘Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada’. “Tothom vol envellir i ningú vol ser maltractat, per això és tan important etiquetar la vellesa amb conceptes positius”, va concloure.