Rubí ha aconseguit prevenir el malbaratament d’un total de 381,14 kg d’aliments durant el curs 2020-202 1en el marc del projecte ‘Recooperem: cuina per compartir’. Tots aquests quilos s’han congelat en 952 envasos compostables individuals de 400 grams aproximadament cadascun. Tenint en compte que cada envàs equival a una ració d’un àpat diari, s’han pogut repartir prop d’un miler de menjars saludables entre persones que es troben en situació de vulnerabilitat social.
‘Recooperem: cuina per compartir’ és un projecte d’aprofitament alimentari i de prevenció del malbaratament alimentari que promou l’accés a dietes equilibrades a persones en situació de necessitat. En la iniciativa ha participat l’Ajuntament, sis escoles (Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Montserrat i Rivo Rubeo), dues empreses de menjador (Campos Estela i Va De Lleure) i Frater Nadal, entitat del sector social que distribueix aliments. Rubí participa en aquest projecte des de l’any 2017.
En aquesta ocasió, s’han recuperat 139,25 kg (37%) de carn, ous i peix; 99,54 kg (26%) de pa pasta i cereals; 73,79 kg de patates i llegums (19%) i 68,56 kg (18%) de verdures i hortalisses. Així, s’han pogut aprofitar aliments que contenen proteïnes, hidrats de carboni, calories, etc. El percentatge de cada grup d’aliments respecte del total de quilos és bastant similar, fet que garanteix un accés a una dieta variada de forma regular.
Les famílies beneficiàries
L’agreujament i la generació de noves situacions de pobresa a causa de la pandèmia global sanitària ha fet augmentar la cobertura de necessitats bàsiques com l’alimentació. L’informe sobre l’impacte de la crisi de la covid-19 sobre la població del Vallès Occidental (2021) apunta que durant aquest any s’ha incrementat la cobertura dels bancs d’aliments i la seva tasca. Segons el mateix estudi, “entre el març i el setembre del 2020, Creu Roja ha distribuït ajudes de primera necessitat a 13.388 famílies i ha proporcionat assistència i suport a 1.264 persones en situació de risc a la comarca. Per la seva banda, Frater Nadal ha arribat a més de 200 persones beneficiàries durant aquest temps.
Pel que fa al projecte Recooperem, durant el curs escolar 2020-2021 s’han beneficiat més de 44 famílies de Rubí, un total de 111 persones beneficiàries.
Segons les dades, hi ha més persones de sexe femení beneficiàries (70) respecte el sexe masculí (41). La gran majoria de persones beneficiàries (94) han nascut a Catalunya, mentre que la resta (17) ho han fet a un altre país. Les famílies formades per tres membres i un membre són les famílies beneficiàries que predominen.
“Els resultats del curs escolar 2020-2021 constaten, un any més, de quina manera s’ha reduït el malbaratament alimentari i com s’ha aconseguit promoure l’accés a una alimentació saludable i equilibrada a la ciutadania”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, qui ha felicitat totes les persones implicades en el projecte.
Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, s’ha sumat a l’agraïment a la tasca que desenvolupen les persones implicades. “Vull ressaltar el primordial paper del personal de cuina i de les empreses de restauració i reconèixer, de la mateixa manera, la cabdal tasca de les persones responsables i del voluntariat de les entitats socials de distribució d’aliments perquè faciliten el consum d’aquests aliments entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en alguna situació de vulnerabilitat social”, ha assenyalat