L’Ajuntament de Rubí ha aprovat el Pla Director del Rubí Brilla, un projecte estructural amb una vintena d’accions que pretén encaminar la ciutat cap a un futur més sostenible i menys contaminant. Concretament, l’objectiu a llarg termini és disminuir en un 50% les emissions de CO2 el 2030. “Estem en una situació d’emergència climàtica, no hi ha un Pla B, estem obligats a reduir les emissions”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la presentació del nou pla.
El document presenta diverses accions que s’hauran de desplegar durant la pròxima dècada i que se centren en “potenciar l’autoconsum, millorar l’eficiència energètica, impulsar la rehabilitació d’habitatges i optimitzar la mobilitat”, segons ha afirmat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano.
El pla també persegueix altres propòsits, com ara reduir la dependència energètica, empoderar el món local i la ciutadania i reduir la pobresa energètica. “La finalitat social de totes les accions és millorar la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida de les persones”, ha apuntat Martínez.
Més autoconsum i assessorament
Un dels punts centrals del pla és potenciar l’autoconsum, tant a la indústria, com a les urbanitzacions i a les comunitats de veïns, amb projectes que donin continuïtat i sobretot ampliïn els que ja s’estan desenvolupant al polígon de Can Jardí, a la urbanització Els Avets o en algunes comunitats de veïns.
Un altre dels grans aspectes és l’assessorament per tal d’acompanyar la ciutadania en el procés transició energètica, ja sigui prestant ajut per iniciar-se en l’autoconsum, per la reducció de l’energia, la rehabilitació dels habitatges o per combatre la pobresa energètica. En aquest darrer aspecte, es crearà una Oficina de Drets Energètics.
A més, es desplegaran per la ciutat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids i s’abandona el projecte d’instal·lar més fotolineres, que estava previst al pla anterior: “Creiem que el que cal és fomentar ara és la mobilitat compartida, perquè en un futur no tots podrem tenir un cotxe elèctric”, ha explicat el regidor.
D’altra banda, l’Ajuntament té previst invertir més de 300.000 euros en renovar la seva flota per tal que els vehicles municipals siguin més sostenibles.
La ciutat genera prop de 200.000 tones de CO2 a l’any, més de la meitat procedents de la indústria
L’equip tècnic del Rubí Brilla ha calculat que durant el 2019 Rubí va generar 198.000 tones de CO2, el principal gas responsable de l’escalfament global del planeta. Aquestes emissions es corresponen a un consum de 746.000.000 kWh. El principal focus de les emissions a la ciutat, amb la suma del consum elèctric i de gas, és la indústria, responsable del 58,5% del total de les emissions. El 25,1% correspon a l’ús domèstic, és a dir, a les llars rubinenques, mentre que el sector terciari, comerços, restaurants i serveis en general, suposen el 14,1%. Pel que fa a altres tipus d’activitats, on estaria inclòs el sector primari, només generen un 2,5%. El càlcul efectuat pels tècnics ha fet servir dades obtingudes a través de la Generalitat.