Aparcar la bicicleta de forma ràpida, còmoda i segura. Aquest és l’objectiu de la posada en marxa de la Rubicleta, un espai gratuït amb capacitat per aparcar 20 bicicletes que queda tancat a la resta de la ciutadania per evitar robatoris o actes de vandalisme.
Es tracta d’una iniciativa del Rubí Brilla, però que alhora dona resposta a una de les demandes dels Pressupostos Participatius que s’articulen a través del Consell dels Infants. Per aquest motiu, podran fer servir l’aparcament els majors de 12 anys, sempre que tinguin una autorització. El funcionament, segons explica el consistori, és molt senzill, ja que només cal registrar-se i aconseguir un codi, que serà el número amb el qual s’accedirà a l’interior de l’espai. Per l’alcaldessa, Ana M. Martínez, es tracta d’un sistema que afavoreix la mobilitat sostenible i defensa que la seva ubicació davant del Rubí Forma és clau: “Creiem que és un espai estratègic, ja que està a prop de l’estació i pot ser una alternativa a l’ús del cotxe per venir a agafar el tren i fer els desplaçaments”.
Pel regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, aquest és el camí a seguir per intentar minimitzar les emissions, especialment les dels vehicles rodats que, a més de contribuir a l’escalfament global, perjudiquen greument la salut: “A Rubí 76 persones moren cada any de forma prematura per culpa de la contaminació, especialment la que prové dels cotxes: les partícules i el NO2”, i ha recordat que de cara al 2030, l’Ajuntament vol “reduir les emissions més d’un 50%”.
L’espai compta amb dos nivells, cadascun amb capacitat per 10 aparcaments, una coberta al sostre i un kit d’autorreparació, a més d’un circuit de videovigilància. Tot i això, l’Ajuntament recorda que la responsabilitat de les bicicletes és dels seus propietaris i recomana lligar-les amb cadenat. El servei funciona les 24 hores del dia, però no és un espai per tenir la bicicleta aparcada de forma permanent. Per aquest motiu, els usuaris disposen d’un temps màxim d’estacionament de 48 hores consecutives o bé de 72 hores si hi ha el cap de setmana pel mig. Per utilitzar el servei, cal registrar-se a través d’aquest web o descarregar l’aplicació Pverde.
Pacificar el carrer per fer més segurs els trajectes
Una de les queixes més habituals dels usuaris de les bicicletes o dels patinets és la manca d’espais per circular amb seguretat per la convivència amb els vehicles a la calçada. Alhora, molts vianants es queixen del trànsit, especialment de patinets, per l’illa de vianants, un espai per on no poden circular. Medrano ha reconegut que a la ciutat “hi ha pocs carrils bici” i ha avançat que se’n faran “bastants més”, però també ha recordat que les bicicletes han d’anar per la calçada, ja que la major part de la ciutat té el trànsit limitat a 30 km/h.
En relació a aquesta qüestió, Martínez ha explicat que Rubí ha demanat fons europeus per impulsar la pacificació a tota la ciutat, però ha apel·lat a la responsabilitat dels conductors per tal de fer més segurs els trajectes amb vehicles de mobilitat personal: “Cal recordar que hi ha una regulació que s’ha de complir, perquè no podem tenir un parell de policies locals a cada cantonada de la ciutat. El límit de circulació és de 30 km/h i hi ha carrers de convivència on la velocitat és de 20 o 10 km/h. Per això, ha de ser possible la convivència de la bicicleta o el patinet amb el vehicle per la calçada”.