L’entitat Rubí Solidari ha convocat una manifestació l2 d’abril a partir de les 18.30 h a la plaça de Pere Aguilera per mostrar el seu rebuig a la decisió del govern espanyol de canviar el seu posicionament respecte al Sàhara Occidental.
Aquest territori ubicat al sud del Marroc és l’única terra africana que encara no ha estat oficialment descolonitzada, després que Espanya abandonés el territori a corre uita el 1975 i que fos immediatament ocupada pel Marroc. Segons la resolució de les Nacions Unides, el Sàhara Occidental té dret a celebrar un referèndum d’autodeterminació per tal de decidir el seu futur, una posició basada en el dret internacional i que fins ara també compartia l’estat espanyol.
Però fa pocs dies l’executiu espanyol va fer un gir de 180 graus i ara ha decidit sumar-se a la proposta marroquina de concedir al Sàhara Occidental certa autonomia, un acord que rebutgen tant el Front Polisari, que controla una petita part oriental del territori no ocupat pel Marroc, com per Algèria, que dona suport a la independència saharaui.
En un comunicat, Rubí Solidari mostra la seva “enèrgica repulsa i total rebuig cap al govern espanyol pel seu nou posicionament favorable a la proposta marroquina”. Per l’entitat, aquest canvi d’actitud suposa “un abandonament del dret internacional i la renúncia completa de l’estat espanyol a les seves obligacions perquè, segons estableix l’ONU, Espanya continua sent la potència responsable del procés de descolonització iniciat el 1975 i encara no conclòs”. L’entitat va més enllà i considera l’acció “una nova traïció del govern de Pedro Sánchez cap al poble saharaui i els seus legítims representats, una puntada flagrant als drets humans”, però també “un incompliment amb els votants del PSOE i el seu propi programa electoral del 2019”
A més, Rubí Solidari recalca la contradicció d’aquest posicionament respecte a la posició que manté el govern respecte a la guerra d’Ucraïna: “El govern utilitza dues vares de mesurar i cedeix davant el xantatge i la pressió del Marroc utilitzant els saharauis, un cop més, com a moneda de canvi”.
Segons l’ONU, 173.000 saharauis viuen des de fa més de 40 anys en cinc camps de refugiats ubicats al sud d’Algèria, enmig del desert, i que sobreviuen bàsicament per l’ajut humanitari internacional.