L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) proposarà al Ple del mes d’octubre la creació d’un circuit de primera acollida i derivació de les situacions d’urgència social, aquelles que necessiten una atenció immediata i ineludible, com són la pèrdua inesperada de l’habitatge, el tall de subministraments bàsics o víctimes de violència, entre altres. Segons la formació, aquest circuit hauria de comptar amb la implicació dels Serveis Socials d’Atenció Primària (SSAP), la Policia Local i les entitats socials i contribuiria a una millor coordinació entre aquests.
L’AUP recorda que en 2019 va presentar una moció al Ple per crear un servei municipal d’atenció a les urgències socials, però que van acceptar retirar-la davant l’obertura d’un procés de treball i negociació amb el govern per a millorar la difusió dels SSAP i per estudiar la viabilitat d’iniciar una oficina d’atenció a les urgències socials a mig termini.
Tres anys després, la formació assembleària entén que davant l’actual agreujament de la crisi econòmica i social i davant l’aprovació del nou Contracte Programa per als Serveis Socials, “creiem que ha arribat el moment de revisar la proposta i reavaluar els mecanismes de l’Ajuntament per a respondre davant les urgències socials”.
En aquest sentit, consideren que la ciutadania no coneix l’existència de l’actual servei i que, de vegades, les situacions d’urgència són canalitzades per altres vies formals o informals com són les entitats socials o el contacte amb partits o regidores concretes.
A banda de la creació del circuit de primera acollida i derivació, l’AUP proposa publicitar els drets socials, els recursos socials disponibles i els sistemes d’accés a aquests, juntament amb la posada en marxa d’un mòbil d’atenció les 24 h.
La moció també inclou realitzar formacions en intervenció social i treball comunitari social i treball comunitari als i les agents de policia que facin les feines d’atenció telefònica o de primera rebuda de la població, així com valorar la incorporació d’eines per a la detecció de situacions de necessitat socials en la formació de les agents cíviques.
Finalment, la proposta de la formació inclou instar al Consell Comarcal a fer l’estudi i futura implementació d’una xarxa d’oficines a les urgències socials que cobreixi tots els municipis del Vallès, mancomunant així els recursos.