Després de molts anys d’espera, per fi l’Ajuntament ha aprovat el primer Pla d’Equipaments, que principalment recull una quinzena de projectes que s’haurien d’executar a la ciutat abans del 2030. El document hauria de servir per reestructurar i reordenar tots els equipaments que hi ha a la ciutat i determinar els seus usos futurs, a més de donar resposta a les necessitats detectades, especialment la manca d’espais per cobrir les demandes de les diferents entitats.
El Pla d’Equipaments aprovat al Ple de l’Ajuntament el 20 de desembre preveu un calendari d’actuacions dividit entre les accions a curt, mitjà i llarg termini i en total les inversions fins al 2030 s’aproximen als 70 milions d’euros, una quantitat molt elevada que suposa el 75% de tot el pressupost de l’Ajuntament en un any.
A curt termini
Entre les inversions que el govern local preveu acabar el 2023 hi ha la rehabilitació del Casino Espanyol, amb un cost total de 6,2 milions d’euros. Segons el document, l’espai acollirà espectacles professionals, iniciatives de producció local, celebració d’actes cívics, socials i empresarials, un servei de bar i col·laboracions amb entitats escèniques i musicals de fora de la ciutat.
A mitjà termini
Abans del 2026, el document preveu que la majoria de projectes inclosos en el document estiguin acabats. És el cas del nou espai FabLab, la rehabilitació de l’Antiga Estació, la implantació d’una xarxa de Centres Cívics, la rehabilitació de les Torres Massana i de la Sala Annexa del Celler, l’escola d’hostaleria, l’ampliació de la deixalleria, les noves instal·lacions esportives a Can Mir, un espai esportiu a Cova Solera i la millora de la zona esportiva del 25 de Setembre.
Si entrem en detalls, la previsió és que el 2024 estigui acabada la rehabilitació de l’Antiga Estació, que es vol convertir en una sala d’exposicions moderna; i el 2026 es posi en marxa el nou espai FabLab, ubicat a l’antiga oficina de La Caixa. En aquest cas, la inversió és de prop d’un milió d’euros per impulsar un equipament de captació i foment del talent.
Pel que fa a les Torres Massana, es preveu rehabilitar la Torre Salduba per convertir-la en un centre de formació. En una segona fase, es preveu fer el mateix en les altres dues torres del conjunt patrimonial, actualment en estat ruïnós. L’escola d’hostalerias’instal·larà a la planta superior del Mercat i pretén convertir-se en un centre neuràlgic d’hostaleria a la comarca. A més, el document preveu reformar la sala annexa del Celler per transformar-ho en un espai d’exposició, cultural i escènic. També es preveuen obres d’adequació a la deixalleria municipal.
El 2026 es pretén que hi hagi configurada una xarxa de centres cívics amb seus a Ca n’Oriol, Can Fatjó, el Pinar, el 25 de Setembre i Can Mir.
En l’àmbit esportiu, el projecte més destacat és el de les instal·lacions esportives del 25 de Setembre, que té un pressupost de 4,5 milions d’euros i inclourà nous vestidors i graderia, una sala polivalent, espai per oficines o un bar i la intenció és que es converteixi en un espai de referència esportiva i veïnal.
A Can Mir, la previsió és renovar la zona esportiva, ampliant els vestidors, construïnt un centre cívic i una zona de restauració, a més de pistes de pàdel, un camp de futbol amb mides reglamentàries i una pista poliesportiva coberta. L’actuació tindrà un cost de 4,2 milions d’euros. A Cova Solera es faran dues pistes esportives i un espai per a la gimnàstica esportiva.
A llarg termini
Els projectes més faraònics s’han posposat a partir del 2027 i haurien d’estar acabats en la propera dècada, segons recull el Pla d’Equipaments. Es tracta del nou edifici de l’Ajuntament, de 19 milions d’euros, la rehabilitació de l’antiga fàbrica Supersond, de 7,4 milions d’euros, l’ampliació del cementiri, de 16 milions d’euros, o els antics cinemes, de 7 milions d’euros. També es preveu fer habitatges al carrer Orso.
La inversió més destacada que es preveu entre el 2027 i el 2030 és un nou ajuntament centralitzat, tot i que el pla ja assumeix que per qüestions burocràtiques no es podrà executar dins d’aquest termini. El nou equipament estaria al carrer Castell, on ara hi ha la fàbrica Pich Aguilera.
L’altre gran projecte previst és rehabilitar la Supersond per ubicar-hi un centre juvenil. Un espai de 3.000 m2 que tindrà sales polivalents, espai de producció audiovisual, sales d’exposicions, bucs d’assaig, estudis de gravació i postproducció, una sala de ball, un auditori, etc. Tot plegat per acollir programació teatral i de dansa, cursos i tallers, assessories, àrees de treball i altres activitats culturals i juvenils.
Els antics cinemes, abandonats des de fa ja dues dècades, no es preveu que es puguin tornar a utilitzar, com a mínim, fins al 2030. L’ús que tindria, segons el document, és convertir-se en un lloc de referència escènica i cultural, un espai per a entitats del municipi i possibles usos per a serveis administratius.
A més de rehabilitar l’edifici, s’haurà d’impermeabilitzar la plaça Constitució. Tot plegat significa que els antics cinemes, comprats per l’Ajuntament el 2004, seguiran en estat ruïnós una dècada més.
Pel que fa a l’habitatge, es contempla la construcció d’habitatge públic al carrer Orso, en l’edifici que actualment és la seu de diverses entitats com la Casa de Andalucía o els Castellers de Rubí, entre altres. El pressupost d’aquesta obra és indeterminat, però també s’espera per al 2030. Les entitats serien traslladades a altres espais.
Finalment, el Pla d’Equipaments preveu l’ampliació del cementiri, del tanatori i la instal·lació d’un crematori, unes millores que haurien de començar el 2024, però que s’allargarien sis anys.
Inversió en millores
El Pla d’Equipaments també recull diverses obres d’actuació en edificis en ús, especialment en millores relacionades amb el condicionament tèrmic dels edificis i l’eficiència energètica, com ara el teatre municipal La Sala, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, l’edifici del Bullidor o el Rubí Forma, entre molts altres. En aquest cas, el pressupost previst és d’1,7 milions d’euros per una trentena d’obres.
Marta Cabrera
NOTÍCIES RECENTS