El 23% dels infants rubinencs està en risc de pobresa, per sobre de la mitjana del Vallès Occidental. Rubí és el municipi on més infants i joves atenen a través de l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència
Per primera vegada el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públiques les dades sobre pobresa infantil recollides durant el 2022 en els diversos municipis. L’informe recull que a Rubí gairebé un de cada quatre infants i adolescents està en risc de pobresa. Això vol dir que més de 3.500 menors es troben en aquesta situació.
El percentatge del 23% registrat a Rubí està per sobre de la mitjana comarcal, que és del 20%, i per darrere de municipis com Badia (29%), Sabadell (28%) o Terrassa (26%). En canvi, els municipis que tenen menys infants en risc de pobresa són Matadepera (7%), Viladecavalls (8%), Sant Cugat i Sant Quirze (9%).
A més, les dades del Consell Comarcal ofereixen un altre indicador sobre la pobresa infantil: el risc de pobresa extrema, el que significa que són infants les famílies dels quals tenen uns ingressos d’un 20% menys del que es considera el llindar de pobresa. En aquest cas, a Rubí hi ha un 11% de menors que es troben en aquesta situació preocupant. El patró es repeteix i Rubí se situa per darrere de Terrassa i Sabadell, però per sobre de la mitjana comarcal.
Segregació escolar
Rubí és un dels municipis que registra menys escolarització dels infants entre l’etapa de 0 a 2 anys amb una taxa del 24%, només per darrere de Ripollet i lluny de la mitjana del 40% del Vallès Occidental.
Crida l’atenció que Rubí és un dels pobles amb més percentatge de nens amb necessitats educatives especials. De nou, gairebé un de cada quatre rubinencs menors (23%) necessita aquest suport especial per al seu desenvolupament. La mitjana comarcal és del 18,5% i Rubí només se situa en aquest índex per darrere de Terrassa i Badia.
Un altre indicador que es fa servir per mesurar la pobresa infantil, tot i que per si sol no és concloent, és el nombre d’infants que reben beques menjador, un ajut assistencial que es dona segons els ingressos de les famílies. A Rubí, el 31% dels estudiants d’infantil i primària reben un ajut al menjador, un percentatge que s’enfila fins al 40% si només tenim en compte només els centres educatius públics. En el cas de l’escolarització concertada, el percentatge decau fins al 15%. També hi ha desigualtat en l’escolarització dels menors d’origen estranger, de nou l’escola pública concentra la major part d’aquest alumnat: només el 2% estudia en centres concertats.
Rubí és el municipi que més derivacions ha fet durant el darrer any d’infants i adolescents amb risc a l’Equip d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (EAIA), tot i que cal tenir en compte que Sabadell i Terrassa no participen en aquest òrgan. Durant el 2021, s’han atès 219 casos provinents de Rubí.
L’estudi impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental determina que viure els primers anys en la pobresa té conseqüències negatives que tendeixen a persistir al llarg de tota la vida. La pobresa infantil no engloba només situacions extremes com la malnutrició o la manca d’un habitatge segur, sinó que també provoca una manca d’experiències i recursos que ajuden els infants a ser feliços.
Actuació de l’administració local
L’Ajuntament de Rubí dedica diferents esforços a combatre aquesta situació a través d’actuacions de serveis socials, espais familiars, serveis d’intervenció socioeducativa i tot un seguit d’eines orientades a millorar la situació dels menors en situació vulnerable.
Així, segons les dades del 2021, les més recents, serveis socials va atendre 963 menors d’edat, dels quals el 12% eren menors de 3 anys, el 50% tenien entre 4 i 11 anys i el 38 eren majors de 12 anys. El servei té diversos programes per atendre les necessitats dels infants i els adolescents en matèries tan bàsiques com l’habitatge, l’alimentació o la roba. Durant el 2021, es van reallotjar 17 famílies amb fills que tenien problemes per aconseguir un habitatge; es van destinar 142.000 euros a Targetes d’Alimentació per a Famílies, Lot d’Higiene i nadó, al Rober i a la Distribució d’Aliments a Domicili, entre altres. Una altra de les mesures impulsades és la bonificació de les escoles bressol: 39 menors van poder gaudir d’aquest ajut durant el curs 2020-2021.
Més enllà d’aquests ajuts més directes, l’administració ofereix i dona suport a una xarxa amb espais familiars, casals diaris i vacacionals, centres oberts, centres terapèutics, el servei d’atenció a domicili –el 2021 s’han atès 36 menors a través d’aquest servei– o el projecte Isom Esqueix, d’inserció laboral per a menors en risc d’exclusió social.
Alguns d’aquests projectes estan impulsats per entitats locals sense ànim de lucre com per exemple Càritas, Centre Compartir, ASAV, la Creu Roja o Frater Nadal. Durant el 2021, els projectes d’entitats socials van rebre un total de 45.000 euros de subvenció.
Marta Cabrera
NOTÍCIES RECENTS