Els arquitectes Marc Vizcarra i Oriol Riera han guanyat el premi Batlle i Roig UPC pel seu treball de final de màster titulat ‘Parc productiu del Torrent dels Alous. Masterplan per a la connexió verda i la intensificació de l’activitat econòmica entre Rubí i Sant Cugat’. Es tracta d’una proposta holística, segons defineixen els autors, que pretén posar sobre la taula un nou model a l’hora d’urbanitzar parcs econòmics, amb més respecte pel paisatge i l’entorn natural.
El treball proposa la instal·lació de diversos elements a través de cercles. Perquè ens fem una idea, Marc Vizcarra explica que la proposta traça «una xarxa de camins vinculats al paisatge que no només serveixen com a connectivitat del polígon, sinó també com a espai de qualitat per a la gent de Rubí». Es tracta d’impulsar un model en què predominen els microbarris productius, amb patis comunitaris i una infraestructura senzilla adequada als vehicles que han d’accedir-hi, que convisqui alhora amb espais pensats per passejar a través de façanes exteriors: «El repte és com fer que el paisatge i l’activitat productiva convisquin alhora», explica el coautor del treball, i allunyar-se completament de models com el dels polígons industrials implantats als anys 60, «que no tenien en compte ni els aspectes ambientals ni els aspectes funcionals».
L’indret escollit per desenvolupar aquest parc productiu no és casual, segons ha explicat Marc Vizcarra, que fa una dècada que viu a Rubí, és una zona que ha quedat paralitzada i que suposa un repte per la complexitat d’encaixar les diverses infraestructures amb el paisatge. En aquest context, el treball proposa donar centralitat i protagonisme a aspectes paisatgístics destacats, com per exemple la bassa dels Alous: «Ens interessa la llacuna dels Alous, que va sorgir de forma artificial amb la construcció de l’autopista, però que s’ha convertit en un punt amb molt de potencial».
Un dels aspectes que també proposa el projecte és tenir en compte que les infraestructures, més enllà de ser funcionals, també han d’estar integrades en l’entorn, un fet que massa sovint no es té en compte. Per això, en molts casos, les grans obres s’acaben transformant en barreres físiques dins de l’espai públic.
Marta Cabrera
NOTÍCIES RECENTS