Fins al 2 d’abril, es pot visitar una exposició que parla sobre la vinya a la comarca des d’una perspectiva històrica social
Redacció
‘Al Vallès, som gent de vinya!’ és la mostra que es pot visitar fins al 2 d’abril al Museu Municipal Castell (MMUC). Es tracta d’una exposició que neix d’una col·laboració entre sis museus de la comarca, entre els quals hi ha la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, el MMUC i els museus de Ripollet, Castellbisbal, Cerdanyola i Montcada i Reixac.
‘Al Vallès, som gent de vinya!’ segueix el fil temàtic de la vinya, que uneix els pobles del Vallès, per tal d’explicar les lluites de la societat pagesa catalana. Així, no se centra en les especificitats del conreu de la vinya, el seu funcionament i les seves eines, sinó que posa el focus d’atenció en les persones que duien a terme aquesta feina.
En els seus quatre àmbits, l’exposició recull la història de la vinya al Vallès, des del segle X al XX. Després d’una introducció a la tradició mil·lenària del cultiu de la vinya al Vallès, s’incideix en les relacions de poder entre els pagesos, el monestir de Sant Cugat i els senyors feudals, i en com es manifestaven aquestes dinàmiques socials a través del cultiu de la vinya.
En la segona part de l’exposició, es mostra com els rabassaires van aprendre a unir-se i organitzar-se per millorar la seva situació, i com gràcies a la creació dels sindicats agrícoles, amb els seus cellers cooperatius, van unir els seus esforços amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. La mostra culmina amb la desaparició del cultiu de la vinya, i els seus motius, a partir de la segona meitat del segle XX.
Pel que fa a l’aportació dels museus locals, destacar que la Fundació Museu Vallhonrat hi participa amb la cessió de 4 peces (portadores i botes de vi).
NOTÍCIES RECENTS