ENTREVISTA | NÚRIA PIÑOL. Graduada en Empresa i Tecnologia per la UAB i màster en Enginyeria informàtica
Lara López
Aquesta rubinenca, de 31 anys, és graduada en Empresa i Tecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un màster en Enginyeria Informàtica. Treballa en la digitalització de la producció de fàbriques a una coneguda empresa multinacional del sector alimentació.
-Per què et vas decidir per estudiar un grau de tecnologia?
-Primer de tot, em cridava l’atenció el món de la tecnologia i la informàtica i vaig pensar que era un sector amb moltes oportunitats laborals de cara al futur.
-Com van reaccionar les persones del teu entorn quan vas explicar la teva decisió?
-Van reaccionar amb curiositat, ja que era la primera promoció d’aquest grau i no entenien bé per a què servia, si tenia sortida… Els vaig explicar que és una nova posició que busquen les empreses avui en dia, per digitalitzar les empreses i alhora fer créixer el negoci.
-Al grau i al màster t’has trobat més companys que companyes?
-Al grau hi havia més equilibri de gènere, al màster sí que hi havia una majoria d’homes. En general, a les facultats d’Informàtica veus molt poques dones.
-Com va influir cursar uns estudis tan masculinitzats?
-Crec que va influir positivament, ja que jo puc aportar uns altres punts de vista, analitzar més en detall, i ells a vegades aporten unes idees estructurades de forma diferent i entre tots ens enriquim. A les universitats interessa que hi hagi més dones en estudis d’Informàtica, ja que cada gènere pot aportar coses diferents.
-Què creus que pot aportar una dona a l’àmbit tecnològic en comparació amb un home?
-Les dones tenim tendència a posar més detalls, ens fixem més a l’hora de fer un disseny i alhora donem més voltes a les coses i les fem més complexes. Per l’altra banda, els homes acostumen a proposar estructures més simplificades. Tot i així, la forma de treballar depèn molt de la persona i el seu caràcter.
-Has viscut dificultats d’accés al món laboral o t’han tractat diferent pel fet de ser dona?
-No, al contrari, ja que és un sector on hi ha molt poques dones i les empreses avui en dia busquen equitat als seus equips, per la qual cosa és més fàcil trobar feina en el sector tecnològic-informàtic sent una dona. Mai m’he sentit discriminada pel fet de ser una dona, tot i haver estat sempre envoltada de molts homes.
-Consideres que una dona enginyera té les mateixes oportunitats d’ascendir que un home?
-Sí, principalment les multinacionals i grans empreses opten per estructures menys clàssiques i amb més càrrecs ocupats per dones. Potser a les petites empreses hi ha més dificultats, però cada vegada hi ha més igualtat en aquest sentit.
-Segons la teva experiència professional, els homes enginyers tenen els mateixos sous que les dones?
-En el meu cas he tingut el mateix sou que els meus companys a la mateixa categoria, ja que les grans empreses normalment no fan distincions, però no sé si hi ha diferències en altres empreses més petites.
-Quines accions creus que es poden dur a terme per avançar cap a la igualtat de dones i homes en l’àmbit tecnològic?
-Cal donar més veu al sector tecnològic i animar les dones a fer aquest tipus d’estudis, ja que és un sector on hi ha molta feina i bons sous en comparació amb altres activitats empresarials d’Espanya, i cada vegada hi haurà més demanda. Animaria les noies joves que no tinguin por d’estudiar tecnologia, informàtica o telecomunicacions, ja que tenen molt de futur i no han de pensar que són professions només de nois.
NOTÍCIES RECENTS