A simple vista, s’identifiquen no només restes de fibrociment trencades, sinó bidons sencers enterrats, restes de plàstic escampades, barres de ferro, plaques de metall, residus de tota mena i moviments de terres que han degradat l’entorn i han provocat la mort de diversos arbres
Marta Cabrera
La denúncia que va interposar l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) arran del desallotjament que l’Ajuntament va executar a la zona dels horts del Castell fa gairebé un any ha estat admesa a tràmit i la justícia ha iniciat diligències prèvies per investigar què va passar. El jutjat número 3 de Rubí ha obert el tràmit per investigar la presència de fibrociment, metalls i plàstics a la zona dels horts després que els Mossos d’Esquadra emetessin un informe en què es constata la presència de restes disperses de residus que contenen fibrociment: “Encara està en un procés molt incipient i l’informe de Mossos és molt poc rigorós, però ens dona la raó perquè diuen que hi ha fibrociment, tot i que conclouen que no hi ha afectació a la salut pública. Només el fet que hi hagi fibrociment ja té una afectació per la salut pública i també pel medi ambient”, ha explicat Judith Franco, advocada del Col·lectiu Ronda, que assessora l’AUP.
De fet, no cal cap informe policial per observar restes disperses de tot tipus de material que està semienterrat a la zona. A simple vista, s’identifiquen no només restes de fibrociment trencades, sinó bidons sencers enterrats, restes de plàstic escampades, barres de ferro, plaques de metall, residus de tota mena i moviments de terres que han degradat l’entorn i han provocat la mort de diversos arbres. Tot plegat ha provocat una degradació ambiental de l’entorn. “El que pretenem és depurar responsabilitats i restaurar el dany. És un procediment llarg i una causa complexa”, ha explicat l’advocada, que ha apuntat que “el responsable directe és l’empresa que va actuar a la zona, però el responsable civil subsidiari és l’Ajuntament de Rubí”. En paral·lel a aquesta causa penal, també hi ha una denúncia administrativa per “inactivitat que pot derivar en una responsabilitat patrimonial per part de l’Ajuntament”.
En el seu moment, el consistori va defensar que l’empresa encarregada de desallotjar els horts primer enderrocaria totes les construccions i després separaria els residus. Segons la lletrada, això no s’ha fet i en tot cas tot el fibrociment s’hauria d’haver retirat exclusivament a través d’una empresa especialitzada: “Només anant caminant ja es pot veure el desgavell que hi ha de fibrociment a terra, és una mostra clara. Si s’hagués fet bé, no estaríem parlant del fibrociment”.
La portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, Betlem Cañizar, ha recordat que el desallotjament dels horts del Castell es va fer “arrasant les barraques” i de “forma autoritària” i que el resultat ha comportat “un gran impacte social i un impacte ambiental que no és defensable”.
NOTÍCIES RECENTS