– Quin és el balanç de la feina feta durant aquests 4 anys com a principal grup de l’oposició?
– És molt positiu pel que fa a la feina feta, el grup municipal ha estat molt actiu i implicat, hem treballat per la ciutat, fent una oposició lleial, però ferma i contundent i hem allargat la mà per proposar qüestions per fer avançar la ciutat. Per exemple, si hi ha l’illa de vianants que permet gaudir d’una oferta comercial és gràcies a Esquerra.
– Com perceben la ciutat?
– La ciutat no està neta, ni endreçada, el manteniment és dolent, l’oferta cultural va en funció dels gustos del responsable polític, els polígons industrials tenen moltes mancances, el sector comercial, serveis socials, l’habitatge… La ciutat és el nostre futur i creiem que la gent és prou adulta per pensar no només en unes sigles polítiques, sinó en un projecte de ciutat.
– Quines perspectives tenen? Parteixen del millor resultat que havien obtingut mai en unes municipals.
– Partim del millor resultat a les municipals, europees, generals i catalanes. Estem en el moment més dolç de la història recent d’ERC i, per tant, hem de guanyar a Rubí. Som els únics que podem avançar el PSC i evitar que governi 4 anys més amb C’s i el PP. Nosaltres podem garantir aquest canvi.
– Quines són les propostes més destacades d’ERC?
– ERC fins ara portava propostes concretes per influir al govern, ara anem a governar i tenim una visió completa i general de la ciutat. Volem una ciutat sostenible, amable per viure i eficient per treballar-hi i hem dissenyat totes les accions per assolir aquest objectiu.
– Parlen d’ampliar l’illa de vianants, com és aquesta proposta?
– Quan diem que s’ha d’acabar l’illa, no vol dir que hi hagi més carrers restringits al trànsit. Per nosaltres, l’illa és un triangle imaginari que integra l’Ajuntament, el Mercat i l’estació i s’ha d’acabar, el que hem fet a Maximí Fornés també s’ha de fer al carrer principal. Després, amb tranquil·litat cal pensar com incloem el carrer Llobateras i Cervantes a l’illa sense perjudicar en excés la mobilitat, però tot això ha d’anar acompanyat d’uns connectors cap als barris: la Zona Nord, Ca n’Oriol, la zona de l’avinguda de l’Estatut, la Plana del Castell, el Progrés, etc. Tothom es mereix sortir de casa i tenir un entorn amable.
– Què cal fer amb l’espai públic? Hi ha moltes queixes. És un problema de gestió o d’inversió?
– Sempre diem que netejar i fer obres és qüestió de posar diners i, si en tens, es pot fer. A Rubí tenim diners, però no tenim la capacitat. Cal planificar l’espai urbà, prioritzar carrers i places que necessiten actuació urgent i aquests han de tenir uns certs criteris de sostenibilitat i amabilitat, han de tenir verd, ser segurs, han de tenir llum eficient, etc.
– Quina és la reforma que voleu pel parc de Ca n’Oriol?
– La mateixa que vam proposar en el seu moment. La ciutat viu d’esquena al parc, que ha de mantenir una gran essència agrícola i natural, i hem de conservar-lo molt millor, ara mateix no està cuidat. Hi ha jocs infantils que s’integren molt bé en espais naturals, ha d’haver-hi lavabos, zona de restauració, espai per fer esport, per passejar, per a gossos, etc. I cal fer-ho a través d’un procés de participació ciutadana.
– Diu que la cultura depèn de qui porti la regidoria. Com hauria de ser la política cultural?
-Apostem per un projecte cultural de ciutat. A la ciutat hi ha tècnics de cultura molt bons, entitats culturals molt implicades, artistes, creadors, escriptors, actors, etc. Moltes persones amb un gran bagatge i entre tots hem de decidir cap on ha d’anar la cultura a la ciutat. Alhora també cal ser conscients que ha de ser per tothom, rica i diversa i que cal poder educar en l’oferta cultural. No s’ha fet el Pla d’equipaments i hi ha alguns espais que clamen al cel, com els antics cinemes o la Torre Salduba. Ens comprometem a fer el Pla d’equipaments per fer un bon ús dels espais públics. També volem que els centres cívics estiguin en xarxa, que tinguin una programació estable, unificada i complementària.
– A la ciutat hi ha molta preocupació pel tema de la mobilitat. La gent es queixa que no hi ha aparcament…
– El que hem de fomentar és que a Rubí la gent tingui ganes d’anar caminant o amb bicicleta. Si tenim una ciutat segura, ben il·luminada i cuidada, serà un passeig agradable. Cal entendre que les ciutats cada cop reclamen més espai pels vianants, però també és cert que cal habilitar espais per fer aparcaments dissuasoris per la gent de les urbanitzacions. També es pot fer control de matrícules per gestionar millor la zona taronja i garantir la rotació.
– Si hi ha un govern a Rubí d’ERC, és més fàcil que la Generalitat acabi fent la segona estació de la Llana o el trasllat de les línies elèctriques o l’Escola del Bosc?
– És lògic pensar que, per diferents motius, això és així. En quatre anys, si algú ha anat a picar portes, hem estat nosaltres. Nosaltres hem anat a parlar amb el conseller de l’Escola del Bosc i, si no fos pel 155, el tema de l’hospital potser no estaria com està. En anteriors vegades, altres ho han pogut fer i no s’ha materialitzat, nosaltres si arribem al govern, ho seguirem fent, però tindrem més força.