Redacció
Un total de 56.616 rubinencs i rubinenques tenen una nova cita amb les urnes aquest diumenge 28 de maig per escollir qui gestionarà la ciutat durant els propers quatre anys, és a dir, fins al 2027.
Enguany, es presenten onze candidatures, sis de les quals han format part de l’Ajuntament durant aquest mandat. Es tracta del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), En Comú Podem (ECP), Ciudadanos (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).
De les cinc candidatures restants, dues volen recuperar la representació que van perdre el 2019. És el cas de Junts per Catalunya-Rubí i Partit Popular (PP). Per la seva banda, per a Vox, que ja s’havia presentat a la darrera cita electoral sense èxit, serà el segon intent per obtenir representació al consistori. Finalment, hi ha dues noves llistes que es presenten per primer cop Valents i Som-hi.
Continuïtat o canvi?
Serà la ciutadania, exercint, o no, el seu dret a vot, qui determinarà la configuració del nou Ajuntament. El PSC, liderat per Ana M. Martínez, alcaldessa des del 2015, aspira a aconseguir la majoria absoluta en aquest mandat, millorant els resultats del 2019, ja que amb deu regidors han necessitat un pacte estable, que van aconseguir amb En Comú Podem, per poder governar.
En contraposició, ERC, amb l’alcaldable Xavier Corbera i set regidors actualment, es presenta de nou com “l’opció de canvi, després de vint anys de governs socialistes a la ciutat”.
En el cas que no hi hagi majoria absoluta, la resta de partits que aconsegueixin representació al consistori poden jugar un paper clau per garantir la governabilitat de la ciutat i per decantar la balança cap a un costat o l’altre.
Col·legis electorals
En aquests comicis, Rubí habilitarà 24 col·legis electorals amb 90 meses, que obriran les seves portes de 9 a 20 h.
Les eleccions municipals del 28 de maig mantenen majoritàriament la distribució dels col·legis electorals: la majoria de rubinencs i rubinenques podran votar als mateixos espais que tenia assignats el 2021, quan es van celebrar les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.
L’única excepció seran els veïns i veïnes del districte 1 secció 2, que en l’anterior convocatòria van haver d’acudir a l’Institut Duc de Montblanc i que ara recuperaran com a punt de votació el Centre Cívic de Can Fatjó. La relació completa de col·legis i meses amb les respectives adreces, es pot consultar a l’apartat d’eleccions del web municipal.
El desenvolupament de la jornada electoral es podrà seguir a través de www.diariderubi.com i les xarxes socials de Diari de Rubí, on es donaran a conèixer les dades dels dos avanços de participació (14 h i 18 h). Un cop tancats els col·legis electorals, a partir de les 20 h, també es podrà consultar la dada de participació final i els resultats que es vagin coneixent.
NOTÍCIES RECENTS