Cristina Carrasco
Després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia anul·lant l’autorització ambiental per l’abocador de Can Balasc, Albert Calduch, advocat que representa la plataforma Rubí Sense Abocadors, assenyala que és l’Ajuntament qui ara té la responsabilitat de controlar que l’abocador de Can Balasc ni obre ni fa cap activitat i, per tant, que tampoc transiten grans camions des de la instal·lació. Així ho ha manifestat durant una trobada amb periodistes i representants d’alguns grups municipals on ha detallat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la l’autorització ambiental del projecte a Can Balasc.
Segons Calduch, la Generalitat i l’empresa Arrins, del grup TMA, encara poden recórrer al Tribunal Suprem, però hi ha molt poques possibilitats que aquest accepti aquest possible recurs de cassació. Per tant, l’especialista en dret ambiental, estima que l’empresa no podrà obrir un abocador a Can Balasc, com a mínim fins d’aquí a cinc anys, si és que no desisteix de la idea de fer-ho.
Victòria legal
Recordem que la setmana passada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va sentenciar la nul·litat de l’autorització ambiental atorgada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Arrins per obrir l’abocador. La sentència, que data del 22 de maig, dona així la raó a la Plataforma Rubí Sense Abocadors, que va denunciar que el llistat de residus que incorpora l’autorització de la Generalitat no es correspon amb el del projecte original.
La decisió judicial es basa en un informe tècnic aportat per la plataforma que evidencia que part dels residus autoritzats no es correspon amb els del projecte inicial, així com a un informe de l’Agència de Residus de Catalunya on es detallen els residus que no són admissibles. El TSJC també ha tingut en compte que la mateixa defensa va reconèixer l’existència de “petites divergències” en el llistat de residus.
Aquestes ‘petites divergències’ corresponen a desenes de codis de residus que no són assimilar-les a residus inerts que són el que tenia autoritzats TMA. Entre aquests, restes orgàniques, material sanitari, farmacèutic, residus procedents de petroli, gas i carbó, pintures o residus de construcció, amb restes d’amiant inclosos, entre molts altres.
Calduch considera que l’empresa volia aprofitar el marc legal dels anys 90, molt més permissible i relaxat en temes mediambientals, per obrir un gran abocador en aquests moments, quan el dret ambiental és molt més estricte. Per l’advocat, “el tribunal ha donat la raó als veïns i ha considerat que això és un despropòsit”.
Després del revés judicial, l’escenari actual s’ha complicat molt per a Arrins, ja que compta amb llicència d’activitats, però necessitaria tramitar una nova llicència ambiental, ajustada als residus inerts de la llicència d’activitats, i un nou pla urbanístic que incorpori una declaració d’impacte ambiental. Si l’empresa decideix tirar endavant el procés, aquest podria durar com a mínim cinc anys.
“I tornarem a estar en el mateix punt que ara, perquè continuaríem lluitant perquè no sigui així”, apunten des de la Plataforma. A més, el lletrat del col·lectiu dubta que Arrins tingui interès a explotar un abocador d’inerts perquè el marge de negoci és escàs. “Un abocador de residus perillosos sí que té marges de beneficis importants, però aquest és precisament el que no pot fer”.
Pla d’extractives i POUM
Durant la trobada, es va posar de manifest que el Pla d’Ordenació Urbana Municipal, que s’ha de començar a redactar, serà clau com a figura jurídica si aquest incorpora la prohibició d’activitats extractives i d’abocadors en tot el terme municipal.
En aquest sentit, Andrés Medrano, d’ECP i regidor de Medi Ambient en funcions, va afegir que el Pla d’Extractives que s’està tramitant també contempla una prohibició, no genèrica, però si prou efectiva perquè no es puguin obrir nous abocadors. El Pla es podria aprovar abans de finals d’any.
Agraïments a ACR
Després de dècades de lluita veïnal, la Plataforma s’ha felicitat per la bona notícia. I ha expressat el seu agraïment als diferents partits, però molt especialment a Alternativa Ciutadana de Rubí, formació que va néixer a partir de la Coordinadora d’Urbanisme Ciutadà. Aquest moviment veïnal tenia, entre els seus objectius, la lluita contra l’obertura a Can Balasc d’una planta de termòlisi, projecte que després va convertir-se en l’abocador i contra el qual van iniciar una lluita que ha arribat fins ara.
Rubí sense abocadors lamenta que “l’Ajuntament no ha volgut liderar mai aquesta lluita, tot i que li hem posat molt fàcil”. Amb la satisfacció per la notícia, afirmen que “era possible i es podia fer, i ho hem aconseguit després de 25 anys. Només esperem que el consistori controli el que passa al seu terme municipal i vetlli perquè no hi hagi activitat a Can Balasc”.
NOTÍCIES RECENTS