Redacció
Redacció
La novena edició del Festival Internacional de Fotografia de Rubí La Nuu ha posat el punt final aquest dissabte amb el lliurament del Premi Screen, que reconeix els millors treballs fotogràfics en format audiovisual. El projecte Mala madre de l’artista visual Céline Croze ha estat escollit com a guanyador “per la qualitat d’un treball que perfila el sorgiment d’un nou llenguatge audiovisual que dona moviment a la imatge fixa”.
Céline Croze, nascuda al Marroc i establerta a París, es va formar com a cineasta i utilitza codis cinematogràfics per transgredir el món que l’envolta. Mala madre és fruit d’un treball sociològic que l’autora va endegar a Veneçuela, i que ens convida a reflexionar sobre el món deshumanitzat al qual pertanyem. A través de la narració fotogràfica i audiovisual, Croze revela una visió metafòrica i poètica a cavall entre un món esotèric i sobrenatural i una situació política real, per revelar una disfunció en la nostra pròpia condició humana.
El Premi Screen d’aquest any ha rebut una trentena de candidatures d’arreu del món. L’obra guanyadora s’ha desvelat a la plaça del Doctor Guardiet, després de la projecció dels deu treballs finalistes, i l’ha anunciat el propi jurat del certamen, format per la curadora Natasha Christia, la fotògrafa i editora Emilie Hallard i el cantant de Vetusta Morla, Pucho.
Un nou salt endavant de La Nuu
La novena edició de La Nuu ha suposat un pas més en el creixement del festival, organitzat per l’associació cultural Ull x Ull amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La proposta ha reunit més autors i autores que mai: fins a una quinzena arribats d’indrets com Alemanya, el Marroc, el Líban, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica o el Japó.
Aquests artistes han exposat, com és habitual, a diferents façanes de Rubí però també en altres espais i formats inèdits al festival. Ha estat el cas del barceloní Isaac Flores, que ha presentat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler la mostra Identitats vàlides sobre l’art del drag, el transformisme i la dissidència sexual; i del gadità Teo Vázquez, que ha signat la intervenció de gran impacte Els rostres de la ciutat a la façana de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
La programació també s’ha redefinit enguany, amb un primer cap de setmana ple de propostes ─jornades Focus─ a la plaça del Celler. Entre aquestes activitats, ha destacat la Fira europea del fotollibre Thousandfold Photobook Fair, que feia parada per primer cop a Rubí i que molt probablement tindrà continuïtat en properes edicions.
També ha funcionat molt bé el taller Ser llobes. Mirar-nos de nou, en què les artistes Lurdes Bassoli i Elisa Miralles han convidat una desena de dones a qüestionar-se el cànon de bellesa femení i a elaborar una obra fotogràfica in situ.
Pel que fa a les visites guiades setmanals, han tornat a ser un èxit, amb una mitjana de 50 participants per dia. Aquests recorreguts els han permès descobrir les històries darrera de cada imatge exposada i també curiositats com la intervenció espontània de l’artista Mercis Rossetti, la seva mare i les seves amigues, que van decidir cosir plegades una imatge que havia estat esquinçada.
El director del festival, Carles Mercader Fulquet, ha conclòs que “amb aquesta novena edició, La Nuu s’ha arrelat profundament al cor la ciutat. Alhora, les mostres d’estimació des de diferents sectors del món cultural cap al festival i cap a Rubí es fan cada cop més sincerament paleses”.
Per al regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, present al lliurament del Premi Screen, La Nuu s’han tornat de mostrar com una aposta valenta en un món dominat per la imatge en moviment.
NOTÍCIES RECENTS