Redacció
Redacció
El Ple extraordinari celebrat aquest dijous ha aprovat de forma unànime la sol·licitud de col·laboració a l’Institut Català d’Energia (ICAEN), pertanyent a la Generalitat de Catalunya, per tal que proporcioni el suport necessari per poder continuar els treballs de desviament de la línia d’alta tensió que travessen Can Fatjó i Sant Jordi Parc.
Segons ha explicat el regidor socialista Moisés Rodríguez, l’Ajuntament demana, en concret, suport tècnic i acompanyament en totes les tramitacions administratives que calguin, i suport econòmic per a l’execució de l’actuació a través dels instruments més adients, com podria ser una subvenció directa. Rodríguez ha assenyalat que “se’ns ha obert un marc d’oportunitat i volem aprofitar-lo” ha assenyalat. Aquest ajut tècnic i econòmic s’inscriuria en el marc d’un programa de suports a projectes singulars obert per l’ICAEN.
El desviament d’aquesta línia aèria a 220 kV és una reivindicació històrica de la ciutat i molt especialment del veïnat del barri. El 2006, l’Ajuntament, l’ICAEN i Red Eléctrica Española (REE) van subscriure un conveni per executar-lo, però els treballs, contemplats al Pla de l’energia de Catalunya 2006-2015, van quedar interromputs el 2011 per manca de finançament autonòmic.
El 2021, l’Ajuntament i REE van acordar la realització d’un estudi preliminar per determinar la viabilitat del desviament. Dins d’aquest document, REE va proposar un nou traçat per sòl no urbanitzable de Rubí i Castellbisbal, i va quantificar l’obra en prop de 7,6 milions d’euros (IVA no inclòs).
Sí, però amb matisos d’alguns grups
Tots els grups municipals han coincidit en la necessitat d’aprofitar l’oportunitat, tot i que alguns han manifestat algunes reticències. En aquest sentit, Andrés Medrano, portaveu d’En Comú Podem, ha insistit que aprofitar aquesta ‘oportunitat’, no ha de suposar deixar de banda el conveni firmat l’any 2006 ni les obligacions acceptades per les parts implicades, com ara el cost econòmic que cadascú ha d’assumir.
Per la seva banda, Marina Dolset, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, també ha recordat que l’oportunitat pot ser aprofitada també per posar sobre la taula la retirada d’altres línies com la de l’avinguda Electricitat, a Can Vallhonrat, la del carrer Mallorca, propera a l’escola institut Teresa Altet, o la del carrer Penedès. Dolset també ha manifestat la inquietud del seu grup perquè aquesta ‘oportunitat’ suposi ‘un caramelet’ per desviar l’atenció de la línia de molt alta tensió que l’empresa Forestalia projecta dur a Rubí.
Des de Veïns per Rubí, Antoni Garcia ha plantejat que el cost total del projecte podria ser molt superior al previst al conveni i ha lamentat que la problemàtica continuï en el mateix punt, malgrat que fa més de 30 anys que el veïnat lluita per la retirada de les línies.
Finalment, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha titllat l’oportunitat d’una molt bona notícia i ha destacat recalcat que tot i no haver-hi una concreció, si que hi ha una voluntat d’iniciativa de la Generalitat.
Segons l’alcaldessa, el 4 de desembre es reunirà la comissió d’energia, on hi ha presència veïnal, i a la trobada es facilitarà informació sobre totes les novetats sobre aquest tema.
NOTÍCIES RECENTS